Noord-Portugal

Região Norte

Noord-Portugal is een Portugese regio.  Zij bestaat uit de districten Braga, Bragança, Porto, Viana do Castelo en Vila Real. Tevens vallen  delen van de districten Aveiro, Viseu en Guarda onder Noord-Portugal. Noord-Portugal grenst in het zuiden aan Centraal Portugal, in het noorden en oosten aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Het gebied is onderverdeeld in de volgende 8 subregio’s:
Alto Trás-os-Montes, Ave, Cávado, Douro, Entre Douro e Vouga, Grande Porto, Minho-Lima, Tâmega

Het gebied ten noorden van de rivier de Douro bestaat uit drie gebieden: Minho, Trás-os-Montes en Douro (met Porto).

 

Minho

Minho de streek van kleinschalige landbouw  maar ook van historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde. Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal, telt tevens vele bezienswaardigheden. Ten eerste bijvoorbeeld de heilige stad Braga en het Middeleeuwse Guimarães. Ten tweede is voor natuurliefhebbers en wandelaars het indrukwekkende natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês een ‘must’. 

Costa Verde 

Aan de Costa verde zijn veel on-ontdekte stranden. Tevens zijn er iets meer toeristische badplaatsen zoals Esposende en Ofir. De badplaats Viana do Castelo is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie. Viana do Castelo is ook beroemd om haar volksfeesten en eeuwenoude klederdracht. Een heerlijke plek om een dagje te slenteren door de oude straatjes en over schilderachtige pleinen.

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte

Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is tevens het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte. De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden. Welke gedecoreerd zijn met beelden, kapelletjes en fonteinen. Daarentegen is een meer comfortabele manier naar boven de ‘elevador’ of kabelspoorbaan.

Citânia de Briteiros

Een bekende toeristische trekpleister in Minho is ook het Citânia de Briteiros. De indrukwekkende opgraving, een nederzetting uit de IJzertijd, is gedeeltelijk gereconstrueerd.

Verfrissende Vinho Verde

Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de vinho verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de vinho verde.

Natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês

Een eldorado voor wandelaars en natuurliefhebbers is het 700 km2 grote nationale park van Peneda-Gerês aan de grens met Spanje. Hier vindt u woeste natuur en grillige bergketens. Waar  weelderige bossen en steile ravijnen af wisselen met traditionele dorpjes. Daar waar kleinschalige landbouw en groene heuvels te vinden zijn. De flora en fauna (waaronder wolven) zijn van grote schoonheid. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Delen hiervan, inclusief Romeinse zuilen en mijlpalen zijn bewaard gebleven. Bezienswaardig zijn ook de traditionele dorpen Soajo en Lindoso, met name bekend vanwege hun fraaie espigueiros.

 

Espigueiros: graan- en maisschuren

Karakteristiek voor het landschap van de Minho, Noord-Portugal zijn de zogenoemde espigueiros. In deze opslagplaatsen van hout of graniet bewaren de boeren het maïs of graan, veilig voor vocht en ongedierte. De gebouwtjes, ook wel met een kruis op het dak, zijn soms net graftombes.

Guimarães, geboortestad van Portugal

De eerste hoofdstad van Portugal, Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn tevens het grote kasteel uit de 10e eeuw. Ook het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança is een bezoek waard.

Ponte de Lima

Het traditionele stadje Ponte de Lima is vooral bekend vanwege de prachtige Romeinse brug over de rivier de Lima. Ook de grote weekmarkt is een bezoekje waard.

Trás-os-Montes

Trás-os-Montes (‘achter de bergen’) is de meest afgelegen regio van Portugal. Een bergachtige streek in het uiterste noordoosten van het land. Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Her en der verspreid in de dalen liggen vele kleine dorpjes en de grotere steden Chaves en Bragança. Kenmerkend voor het landschap van Trás-os-Montes zijn de hoefijzervormige duiventillen. De duiven dienen als voedsel. De uitwerpselen van de vogels zijn een belangrijke meststof voor de grond.

Chaves
De stad Chaves (‘sleutels’) is ten eerste bekend om haar Romeinse brug over de rivier Tâmega.  Ten tweede om de gerookte ham ‘Presunto de Chaves’ en ook om haar natuurlijke warmwater bronnen. In de calda’s borrelt water omhoog van 73°C. Het water zou een genezende werking hebben.

In Trás-os-Montes zijn drie natuurgebieden:

Parque Natural de Montesinho. Een ongerept, ruig gebied tussen Bragança en de Spaanse grens van 70.000 hectare. Hier leven Iberische wolven, otters, wilde zwijnen en steenarenden. Behalve granieten berghellingen zie je hier ook akkers, weidegronden, eikenbossen en vele kastanjegaarden.

Parque Natural do Douro Internacional. Gelegen in het dal van de Douro-rivier met haar enorme kloven, op de oostgrens tussen Portugal en Spanje. Op de flanken van de rivier groeien Port-druiven en olijven.

Parque Natural do Alvão, een wat kleiner en ook minder bekend natuurpark. Je ziet hier gecultiveerde weilanden en woeste berghellingen (1339 m). Bekende bezienswaardigheid zijn de 300 meter hoge watervallen in de rivier de Olo: Fisgas de Ermelo. 

Douro

Dwars door dit vruchtbare, groene gebied loopt de gelijknamige rivier de Douro. Ook wel de gouden rivier genoemd met duizenden wijngaarden in diepe valleien. Aan de monding van de rivier ligt Porto, de bakermat van de portwijnen. 

Met dank aan J. Spanjersberg en Petra & Jack voor het mogen gebruiken van hun foto’s

 

Reacties gesloten.