Portugal algemene informatie

Algemene informatie over Portugal

Hieronder hebben wij wat algemene korte wetenswaardigheden voor u verzameld welke makkelijk zijn om te weten als je gaat reizen door Portugal.

  Munt-eenheid:

Euro

 Gesproken taal:
Portugees

 Tijdsverschil:
1 uur vroeger ten opzichte van Amsterdam

 Vliegreis:
Het is ca. 3 uur vliegen vanaf Amsterdam

  Nationale Feestdagen:
  • 25 April (Bevrijdingsdag)
  • 1 Mei (Dag van de Arbeid)
  • 15 Augustus ( Maria Ten Hemelopneming)
  • 5 Oktober (Dag van de Republiek)
  • 1 December (Onafhankelijkheidsdag)
  • plus alle katholieke feestdagen
 

Reisdocumenten:
Hiervoor verwijzen wij u graag naar de ANWB

 Klimaat:

Noord Portugal : gematigd maritiem klimaat
Zuiden & Centraal Portugal: mediterraan klimaat

Geschiedenis van Portugal

Portugal kent een rijke geschiedenis; Portugal is een oud land welke al in 2000 v. Chr. op de ‘kaart’ stond. Een land waar de Neanderthalers en later de Homo Sapiens leefden. Na vele invallen door onder andere Keltische stammen, de Romeinen, de Germanen én een Moorse overheersing werd Portugal in 1143 officieel erkend als Koninkrijk Portugal.

De glorietijd van Portugal was tijdens de 15e en 16e eeuw: de periode van de ontdekkingsreizen met onder andere Hendrik de Zeevaarder. Op 21 augustus werd Ceuta in Noord-Afrika veroverd. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het begin van het Portugese Rijk.

Afbeelding over de ontdekkingsreizen op de Padrão dos Descobrimentos in Lissabon

In de 15e en 16e eeuw overschaduwde Portugal de meeste andere landen op economisch, politiek en cultureel gebied en ontwikkelde het een uitgebreid rijk over de hele wereld.

In 1418 en 1419 werd Madeira ontdekt en tussen 1427 en 1431 de meeste eilanden van de Azoren.

Vele veranderingen en politieke onrust later ontstond in 1910 de eerste Portugese replubliek welke geen lang leven en zeker geen rustig leven beschoren was. In 1926 werd de republikeinse regering door een militaire staatsgreep opzijgezet en de Ditadura Nacional (“Nationale Dictatuur”) geïnstalleerd. In 1928 trad António de Oliveira Salazar aan als minister van Economie met bijzondere volmachten (onbeperkte controle over de staatskas). Al meteen was hij de machtigste man in Portugal en in 1932 werd hij minister-president. Salazar maakte van Portugal een militaire dictatuur en Estado Novo (Nieuwe staat). Salazar oogstte in de jaren 30 met zijn economische politiek bewondering in delen van de westerse wereld die geplaagd werden door de economische depressie. Het gelukte Salazar niet van Portugal een moderne geïndustrialiseerde natie te maken maar zijn beweging, die meer dan vier decennia aanbleef, slaagde er wel in Portugal te stabiliseren. De geheime dienst PIDE van het regime bleef echter gevreesd. Salazar regeerde tot 1968 toen een beroerte hem het regeren onmogelijk maakte. Marcello Caetano volgde hem op en zette de lijn van Salazar in grote mate verder.

De Anjerrevolutie van 1974 was een geweldloze linkse militaire staatsgreep tegen de in verval geraakte Estado Novo onder leiding van Caetano doorgevoerd met de hulp van progressieve krachten uit West-Europa en communistische diensten uit het Oostblok. De Derde Republiek werd geïnstalleerd. Brede hervormingen vonden plaats. In 1986 werd Portugal lid van de EU en in 1999 sloot het zich aan bij de euro.

meer lezen (bron: Wikipedia)

Reacties gesloten.