Soms komt het op je pad dat je afwijkt van de standaard. Zo ken ik Michael al sinds 2006 toen we beiden werkzaam waren met en voor mensen met een visuele beperking. Onze wegen en levenspad lopen uiteen en toch ook weer parallel. Ik ben in 2016 geëmigreerd naar Portugal, hij enige jaren later naar Brazilië. We zijn elkaar altijd blijven volgen en waar dat kan steunen we elkaar toen en nu weer.

Brazilië Rio de Janeiro

Portugal en Brazilië

Dat Portugal en Brazilië nog veel meer gemeen hebben kan je lezen in zijn gastblog voor Rondreizen Portugal.

Beste reislustige mensen,

Heel dankbaar ben ik dat José van Bed & Breakfast Casa Traca mij de ruimte geeft om op dit mooie platform te vertellen over mijn emigratie naar Brazilië.

Jaren geleden, waren José en ik samenwerkende collega’s bij twee organisaties voor respectievelijk sociaal-maatschappelijke en optisch-technische hulp aan slechtzienden. Nu hebben we beiden ons perspectief verlegd buiten Nederland, zij in Portugal en ik in Brazilië.

Via Facebook hebben we elkaar de afgelopen jaren gevolgd. We hebben allebei een bestaan opgebouwd in een Portugees taalgebied, en zijn beiden actief in het met passie verlenen van gastvrijheid. José in haar B&B, en ik samen met mijn Braziliaanse vrouw Gyan in ons huis dat twee verhuurbare studio appartementen bevat. Verderop in deze blog meer hierover!

In 2018, het jaar van mijn sabbatical – waarin ik India tweemaal bezocht en een Anapurna trekking volbracht in Nepal – heb ik Gyan leren kennen. Onze eerste ontmoeting vond plaats in een meditatie resort in Pune, India. Gyan is een wereldreiziger, avonturier, en ondernemer en ondergetekende had wel enige ervaring in reizen, maar meer – bijna 30 jaar – ervaring in de oogheelkunde en optiek, en was toe aan een avontuur!

Ik besloot mijn baan op te zeggen, mijn appartement in Amsterdam te verhuren via een makelaar voor expats en met haar mee te gaan naar Brazilië.  Ik wist weinig van Brazilië, behalve de stereotypische dingen: carnaval, muziek en voetbal.

Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal

Portugal in Brazilië

Gyan stelde voor dat we eerst een tijd zouden rondreizen voordat we zouden settelen in haar woonplaats Praia do Forte (Bahia) waar ook haar zoon woont. Ze wilde me graag wat plaatsen laten zien waar de invloeden van Portugal goed zichtbaar zijn.

Rio de Janeiro

We landden in Rio de Janeiro, waar we een aantal dagen verbleven. Het was een bijzondere kennismaking met Brazilië om deze stad te ervaren, ingekapseld tussen de oceaan en een grote baai, en de beboste bergen aan de landzijde. Een soort van synergie tussen enerzijds het werk van mensen en anderzijds de ‘werken’ van de natuur. Overal waar ik was in Rio, waren beiden zichtbaar aanwezig …. dit maakte diepe indruk op mij.

Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal

Vervolgens zijn we met een huurauto via een bergachtig gebied op de grens van de staten Rio de Janeiro en Minas Gerais (MG) afgereisd naar Belo Horizonte, de hoofdstad van MG, waar ik Gyan’s moeder en broers heb ontmoet.

Welke Brazilië bestemmingen mag je niet missen?

In deze blog ga ik o.a. de twee bezienswaardigheden laten zien, die een wezenlijke rol hebben gespeeld in het ontstaan van het huidige Brazilië en waar de invloed van het Portugal uit de 18e eeuw nog duidelijk zichtbaar is. Beiden staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ouro Preto

Eén van deze plaatsen is het historisch centrum van de gemeente Ouro Preto, oorspronkelijk Vila Rica de Ouro Preto geheten (rijk stadje van het zwarte goud). Dit in een berggebied gelegen stadje was ooit de hoofdstad van Minas Gerais en ligt middenin een van de grootste mijngebieden van de wereld, niet ver van de huidige hoofdstad Belo Horizonte.

Tussen 1700 en 1810 vond hier de eerste “goldrush” van de moderne geschiedenis plaats. Een interessant feit vind ik overigens, dat er tussen 1630 en 1654 een Nederland-Brazilië kolonie (Nova Holanda) in Noordoost Brazilië bestond, en dat wij (Nederlanders) schijnbaar het Braziliaanse goud zijn misgelopen.

In het mijngebied van Minas Gerais werd in de 18e eeuw het leeuwendeel van totale Braziliaanse productie van 1200 ton goud gemijnd en verwerkt. De belastingpenningen opgeëist door de Portugese koning waren een slordige 130 ton. Via allerlei handelsovereenkomsten e.d. kwam het grootste deel hiervan terecht in de schatkist van de Engelsen.

Ouro Preto telde in haar hoogtijdagen in het midden van de 18e eeuw circa 110.000 inwoners. Ter vergelijking, in die tijd had New York 50.000 en Rio de Janeiro 20.000 inwoners.

En verder laat ik graag de foto’s van Gyan aan het woord, want deze plek is zó mooi en haar fotografische kwaliteiten brengen dit duidelijk aan het licht!

Pelourinho: Michael Jackson – They don’t care about us

De tweede plek waar je heen ‘móet’ in het oude centrum van Salvador, de wijk Pelourinho. Ook dit UNESCO-werelderfgoed is een prachtige cluster van koloniale architectuur en geplaveide straten.

Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal

En met ongeveer 100 kerken verspreid over de stad biedt het gehele Salvador ook een aantal uitstekende voorbeelden van de Portugese invloed.

De geplaveide straatjes voeren je langs terrassen van caipirinhabars, gezellige eethuisjes, en Afro-Bahiaanse souvenirwinkels. Op de pleinen treden muzikanten en dansers op, en was je hier in februari 1996 geweest dan had je Michael Jackson kunnen treffen tijdens de opnamen van de videoclip “They don’t care about us”.

Koloniale herkenningspunten zijn de Igreja e Convento de São Francisco en de Catedral Basílica de Salvador, met hun azulejos (Portugese tegels) en gedetailleerd verguld houtsnijwerk.

Het Casa do Carnaval is een museum met multimediatentoonstellingen en carnavalskostuums. En geeft een duidelijk beeld van de ontwikkeling van het Carnavalsfeest door de eeuwen heen.

Brazilië versus Portugal
Brazilië versus Portugal

Naast cultuur ook volop natuur

En tot slot, vind je in het natuurreservaat Sapiranga, direct naast onze woonplaats Praia do Forte (Bahia), een monument van het Braziliaanse historische en culturele erfgoed. Het ‘Castelo Garcia d’Avila’. Dit is ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld (SSA) van Salvador, en 15 minuten vanaf onze Airbnb.

Dit kasteel was een strategische torenvesting, geconstrueerd in opdracht van de eerste gouverneur-Generaal Tomé de Souza. Het was onderdeel van een landgoed dat qua oppervlakte 10% van het huidige territorium van Brazilië besloeg, een slordige 800.000 vierkante kilometer.

De ligging is subliem, vrij hooggelegen, en biedt een ruim zicht over de Atlantische Oceaan, zodat vijandige schepen van Engelsen, Fransen en Nederlanders die de grote Baai der Allerheiligen bij Salvador naderden vroeg gesignaleerd werden, en nu kun je hier vooral genieten van een prachtig uitzicht en mooie foto’s maken.

Voor iedereen die interesse heeft in de ontstaansgeschiedenis van Brazilië is dit een bijzonder informatieve plek, mede vanwege het naastgelegen museum, waar met behulp van audiovisuele en interactieve media in twee talen (Portugees en Engels) de historie van dit monument en Brazilië wordt onthuld. Daarnaast worden er geregeld speciale evenementen georganiseerd; toen mijn zoon hier was in februari van dit jaar (2022) was er een openlucht jazz concert, met allerlei kraampjes waar hapjes en drankjes aangeboden werden.

Brazilië versus Portugal

Voor fotografen is het ook een toplocatie voor mooie foto’s.

Tot slot nog even dit: als je je thuis voelt in Portugal, dan verwacht ik zeker dat je je op je gemak zult voelen op een van de 3 plekken die ik hier heb onthuld, maar er is natuurlijk meer te zien en te beleven in Brazilië. Heb je zin om ter afwisseling van de mediterrane avonturen een Brazilië-reis te maken en ben je iemand die van wat rust en natuur houdt, dan is een verblijf bij ons, nabij Praia do Forte, zeker aan te raden. Van harte welkom!

Waar kan je leuk overnachten voor jouw Brazilië vakantie?

Wij verwelkomen jullie, onze gasten, graag bij ons in Praia do Forte. Onze accommodatie leent zich uitstekend voor een langer verblijf. Onze accommodatie is centraal gelegen en heeft alle voorzieningen voor een relaxte vakantie. Wij vertellen je graag hoe je op de beste manier de genoemde bezienswaardigheden kan bezoeken.

Brazilië Michael en Gyan

Michael Shiva Panhuysen en Gyan Terra
michiel.panhuysen@gmail.com

Ons huis staat midden in de natuur van de Mata Atlantica (het Atlantische Woud) en we hebben 2 inpandige studio appartementen met eigen ingang. Wil je naar het strand, dan is dat 15 min met de auto en met een ruim uur rijden ben je in Salvador, voor een bezoek aan onder andere Pelourinho.

Whatsapp: Michael Shiva +55 71 999757748 of Gyan + 55 71 996677748