Coimbra stad

Coimbra  is een stad en gemeente in Portugal en de hoofdplaats van het gewest Centro, het subgewest Baixo Mondego en het district Coimbra. De gemeente behoort met een bevolking van 143.396 inwoners, van wie er ongeveer 100.000 binnen de eigenlijke stadsgrenzen wonen, tot de grootste gemeenten van het land. De universiteit van Coimbra is een van de oudste van Europa.

Al in de Romeinse periode was er sprake van bewoning in en rond de stad, welke is gelegen aan de oevers van de rivier de Mondego. In de hoge middeleeuwen was zij gedurende meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal. De universiteit werd gesticht in 1290, maar bevindt zich pas sinds 1537 permanent in de stad. Coimbra was in 2003 culturele hoofdstad van Europa. De Mondego is een belangrijke rivier voor de stad en u kunt ook diverse kayaktochten maken die u hiernaar toe voeren. Rondreizen Portugal kan dit ook voor u regelen.

District

District Coimbra is een district in Portugal, met een oppervlakte is 3947 km². Daarmee is het 12e grootste district van Portugal. Het district grenst in het noorden aan Aveiro en Viseu, in het oosten aan Guarda en Castelo Branco, in het zuiden aan Leiria en in het westen aan de Atlantische oceaan. District Coimbra is verder onderverdeeld in 17 gemeenten: Arganil, Cantanhede, Coimbra, Condeixa-a-Nova, Figueira da Foz, Góis, Lousã, Mira, Miranda do Corvo, Montemor-o-Velho, Oliveira do Hospital, Pampilhosa da Serra, Penacova, Penela, Soure, Tábua, Vila Nova de Poiares. Van enkele van deze plaatsen vindt u op de pagina Centraal Portugal meer informatie.

Bezienswaardigheden

Het is een heerlijk oude stad met veel bezienswaardigheden, oude straatjes en steegje en veel sfeer. Een stad om urenlang doorheen te dwalen en te genieten op één van de vele terrasjes. Shoppen kan goed aan de randen van de stad in bijvoorbeeld het Forum of één van de andere shoppingmalls.

Enkele bezienswaardigheden zijn:

  • De oude stad met vele smalle steile straatjes en eeuwenoude gebouwen.
  • De oude universiteit (Velha universidade)
  • Sé Velha, de oude kathedraal
  • Sé Nova, de nieuwe kathedraal
  • Fadohuizen in het centrum
  • Mata Nacional do Choupal, een klein bos met een unieke vegetatie.
  • Bibliotheek Joanina