Rondreis door Noord Portugal

Deze reis is een mooie aansluiting op een rondreis door Galicië. In de eerste plaats concentreren wij ons op Noord Portugal waar u de streken Minho, Douro Litoral, Trás-os-Montes en de Alto Douro zult aandoen.

U vliegt op Porto en u eindigt hier ook weer. Voor deze reis is het ten zeerste aanbevolen om een auto te huren na uw bezoek aan Porto. In deze rondreis werken wij samen met diverse accommodaties welke verspreid over de route liggen. Alle genoemde plaatsen zijn of op doorreis naar de volgende accommodatie te bezoeken of als dagtrip vanuit een accommodatie te bezoeken.

Etappe 1

Porto: Een bezoek aan Porto mag op deze reis niet ontbreken. De vele gebouwen met mozaïek versierd, het prachtige oude station van São Bente, de historische binnenstad welke op de werelderfgoederenlijst staat, de Mia Pia brug gebouwd door Eiffel en nog veel meer. Zie ook onze Porto pagina. Natuurlijk mag een bezoek aan de porthuizen op de andere oever, in Vila Nova de Gaia, niet ontbreken aan uw bezoek.

Etappe 2

Amarante: Een leuke plaats voor een tussenstop. De plaats ligt aan de oever van de Tâmega. Het klooster van São Gonçalo is een beroemd gebouw in de plaats.

Vila Real: Deze plaats is iets kleiner dan Amarante maar is heel sfeervol en is bekend vanwege haar majestueuze paleis Palácio de Mateus. Het Huis van Mateus, gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw naar een ontwerp van Nicolau Nasoni, wordt omgeven door prachtige tuinen en maakt deel uit van een uitgestrekt landgoed. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Barokke bouwkunst in Portugal. Het huis wordt nog steeds bewoond door de afstammelingen van Morgado de Mateus. De graven wonen in een aparte vleugel van het huis.

Vila Real Casa Mateus 1 e1540937809354 Vila Real Casa Mateus 1 e1540937791612 Vila Real Casa Mateus 2

Etappe 3

Mogadouro In dit kleine vriendelijke stad is nog goed de sfeer te proeven van het oude Portugal. Je waant je hier 50 jaar terug in de tijd. De meeste mensen zijn afhankelijk van wat het land biedt. De plaats ligt bij het ruige natuurpark Parque Naturalde arribes del duero met een indrukwekkend hoge stuwdam bij Mirando do Douro. Dit is het leefgebied van de vale gieren, welke hier dan ook veelvuldig gespot worden. Dit deel van Noord Portugal wordt vaak ten onrechte overgeslagen!

Brangança, ligt helemaal in het noord- oosten van Portugal en ligt pal tegen de Spaanse grens aan. Het is een echte vestigingsstad. U kunt hier nog goed zien hoe een middeleeuwse vestiging is opgebouwd.

Etappe 4

Parque National de Geres, Indrukwekkende rotsformaties, oerbossen en grillige natuur. Wolven en vala gieren zijn hier de bewoners maar de ook de inwoners van de vele traditionele dorpjes als Lindoso en Soajo. Vooral bekend om hun fraaie espigueiros. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Dit is hét bekendste natuurgebied van Noord Portugal.

Ponte de Lima, in dit oude historische stadje in Noord Portugal is vooral de 380 meter lange Romeinse brug een echte blikvanger. Daarnaast is er een gotische parochiekerk uit de 14e eeuw de Igreja Matriz. Samen met het grote kasteel op het dorpsplein uit 1464 maken dat dit stadje een bezoekje zeker waard is. Ponte de Lima is ook een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Santiago do Compostela.

Etappe 5

Viana do Castelo. Aangekomen in Viana do Castelo mag in deze grote stad met bijna 90.000 inwoners een bezoek aan de Ponte Eiffel van ingenieur Gustave Eiffel niet missen. Trek ook even tijd uit om een bezoek te brengen aan de andere blikvanger van de stad: de Sint-Luciakerk, gebouwd tussen 1904 en 1959 op de gelijknamige berg en gewijd aan het heilig hart van Jezus. Deze kerk is te bereiken met de kabeltrein Elevador de Santa Luzia en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Etappe 6

Braga, Met de meer dan 30 kerken, het bisschoppelijke paleis en haar vele religieuze feesten is het dé heilige stad van Portugal. Het is één van de meest bezochte steden van Noord Portugal. Het bisschoppelijke paleis, Bom Jesus do Monte, is een bedevaartsoord welke vele bezoekers trekt. Pelgrims en dagjesmensen. Het meest opvallende is de 1000 treden tellende trap en 14 statiekapellen. Obelisken, standbeelden en waterpartijen versieren de trappen. Boven aangekomen, op 400 meter hoogte, heeft u een prachtig uitzicht over de hoogvlakte van Braga. Liever geen traplopen? Er gaat ook een kabelbaan op en neer. Braga is de tweede belangrijkste bedevaartsoord van Portugal, na Fátima.

Bom jesus elevador  Braga plein Braga

Guimarães, Een stadje in Noord Portugal met een middeleeuwse sfeer, authentieke smalle straatjes en een prachtig kasteel met een museum. Hier heeft de allereerst koning van Portugal gezeteld. Het koninkrijk Portugal is geboren in Guimarães. Het pittoreske middeleeuwse centrum staat op de Unesco werelderfgoederenlijst. Ook de geheel gemozaïekte kerk en het bijbehorende klooster zijn een bezoek waard. Te vinden op het Largo da Oliveira: de Nossa Senhora da Oliveira.

Guimaraes 1 Guimaraes 3 Guimaraes 4

 Etappe 7

Porto Weer terug in Porto waar nog 1 of meer dagen van de stad en Noord Portugal genoten kan worden alvorens met veel indrukken weer huiswaarts te keren.

Alternatief voor de reis door Noord Portugal:

Een iets uitgebreidere route leidt u ook door een stukje Galicië . Ponte de Lima en het Parque National Peneda-Geres zijn dan als dagtocht te bezoeken vanuit één van de accommodaties waar u verblijft.