Centraal-portugalCentraal-Portugal, Centro Portugal

Centraal-Portugal beslaat een groot gebied en heeft een zeer divers landschap. Het is één van de minst toeristische regio’s van Portugal. De kuststreek, de zilverkust, is wel druk bezocht door toeristen maar hoe verder u het binnenland in komt hoe stiller en authentieker het wordt.

In centraal-Portugal zijn vele grotere maar vooral wat kleinere plaatsen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Rondreizen Portugal heeft er een aantal op een rijtje gezet:

Een greep uit de vele plaatsen die Centraal-Portugal rijk is

 1. Coimbra, de hoofdstad van Centraal-Portugal, lees hier meer
 2. Guarda, gebouwd in het berglandschap van Serra da Estrela, was een van de belangrijkste bolwerken in een reeks vestingwerken die de Portugese grens tegen Castilië en León tijdens de middeleeuwen verdedigden.
 3. Alcobaça dankt zijn bekendheid en ontwikkeling aan het klooster of de koninklijke abdij van Santa Maria, gesticht door de Orde van cisterciënzers in 1153. Met het gebouw naar het voorbeeld van de abdij van Claraval, het hoofdkwartier van de cisterciënzerorde in Frankrijk, is het klooster van Alcobaça een zeer fraai monument en is door de UNESCO geclassificeerd als werelderfgoed. Alcobaça is verder bekend om het uitstekende kwaliteitskristal en het aardewerk en porselein.
 4. Covilhã is een voorbeeld van een ‘bergstad’, zeldzaam in het Portugese urbanisme met de uitdrukking van een uitgebreide industriële traditie gebaseerd op moderne en hedendaagse tijden.
 5. Batalha, De stad Batalha ontwikkelde zich naast het klooster van Santa Maria de Vitória, gebouwd in 1386 om een gelofte af te leggen van de Portugese koning Dom João I aan de Maagd Maria, die hij zou bouwen als Portugal Castilië versloeg in de slag bij Aljubarrota op 14 augustus 1385.

en nog 5 mooie plaatsen……….

 1. Castelo Branco, bijzondere bouwwerken, een kasteel van de Tempeliers, kerken uit de 15e eeuw, barokke tuinen en herenhuizen van families van adel. In Castelo Branco, de hoofdstad van “Beira Baixa”, komt dit allemaal samen.
 2. Fátima, het bolwerk van het katholicisme in Portugal.
 1. Viseu, In het centrum van Portugal, omringd door bergen en rivieren Vouga en Dão, staat de stad Viseu. De geboorteplaats van Vasco Fernandes. Tevens een bolwerk van heilige kunst en religieuze architectuur, zoals blijkt uit de vele kerken die het historische centrum sieren.
 1. Leiria, het winkelmekka van de regio
 2. Tomar, De ontwikkeling van Tomar is nauw verbonden met de Orde van de Tempeliers, die de landerijen in 1159 ontvingen als een beloning voor de hulp die ze Dom Afonso Henriques (de Eerste Koning van Portugal) gaven bij de christelijke herovering van het gebied. Bezoek hier vooral het Convento do Cristo en het Aquaduct beiden gebouwd door de Orde van Tempeliers

Langs de kust………

 1. Nazaré, een allercharmante kustplaats met veel authentieke details en smalle steegjes. Gezellige pleintjes en terrasjes maar vooral bekend als het walhalla voor surfers door de extreem hoge golven die er op de rotsen slaan.
 2. Figueira da Foz, de stad aan de monding van de Mondego-rivier, gelegen op 40 kilometer van Coimbra. Uitgestrekte stranden van zacht wit zand die uitnodigen voor een ontspannen vakantie.
 1. Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd met haar gondels in de grachten van de stad. Aan de Costa Nova vindt de bekende gekleurde, gestreepte huisjes. Welke oorspronkelijk door de vissers gebouwd waren als opslaghuisjes voor hun materialen. Nu zijn ze in gebruik als vakantiehuisjes. In Aveiro kunt u behalve een gondelvaart ook de stad en omgeving per fiets verkennen middels de gratis ter beschikking gestelde fietsen van de gemeenten (BUGA-fietsen) Niet ver van Aveiro vandaan en goed te combineren is een bezoek aan het plaatsje Feira en haar kasteel.
 1. Óbidos, De prachtige stad Óbidos, met witte huizen versierd met bougainvilles en kamperfoelie, werd in 1148 door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, van de Moren ingenomen. D. Dinis presenteerde het later aan zijn vrouw, koningin Santa Isabel. Vanaf toen tot 1883 was de stad Óbidos en het omliggende land altijd eigendom van de koninginnen van Portugal.
 2. Peniche, In Peniche was het fort dat D. João IV in de zeventiende eeuw liet bouwen, zoals de forten op het strand van Consolação en het fort S. João Baptista op de Berlenga-eilanden, een belangrijk militair complex voor bescherming tegen invasies vanuit de zee.

Conímbriga

Hoog op ons lijstje staan de ruïnes van Conímbriga. De oude Romeinse stad Conímbriga is één van de rijkste archeologische vondsten van Portugal. Conímbriga kent zijn oorsprong in een Keltisch kasteel van de stam Conii, aan het einde van het IJzeren Tijdperk. Het werd bezet door de Romeinen vanaf 139 v. Chr. en de bevolking werd volledig geromaniseerd. Onder keizer Augustus in de 2e eeuw n. Chr. kende de stad haar grootste pracht. Toen zijn de openbare thermen gebouwd en een forum, waarvan een reconstructie te zien is in het museum. Met het verval van het imperium aan het eind van de 4e eeuw, is er een monumentale verdedigingsmuur gebouwd. Echter dat voorkwam niet de aanvallen op de stad door de Sueven in 468 en Conímbriga in verval raakte. De stad stroomde leeg en de bewoners gingen richting Condeixa-a-Velha, meer naar het noorden.

De grote opgravingen die vanaf de 20ste eeuw zijn gedaan, tonen een waardevol en complex geheel van panden, inclusief thermen, een aquaduct dat vanaf de bron over 3400 meter water vervoert, en resten van een christelijke basiliek die waarschijnlijk dateert uit de 6e eeuw. Er zijn adellijke huizen waarvan de prachtige mozaïekvloeren zijn behouden. Voor meer informatie zie website Conímbriga

Hier vindt u de ruïnes vanaf daar is het een klein stukje naar het museum:

Wat u ook echt niet mag missen tijdens uw reis door centraal-portugal

 1. Piódão, het leistenen dorp in de Serra do Açor.
 1. 10 natuurparken/reservaten, Centraal-Portugal is bij uitstek een gebied voor natuurliefhebbers. Dat blijkt ook wel uit het grote aantal natuurparken: 10 stuks. De meest bekende is wel de Serra da Estrela maar kijkt u ook eens bij de andere parken natuurparken centraal-portugal 
 1. Watervallen, waar bergen en rivieren zijn daar zijn watervallen.  Watervallen u ziet ze overal, maar een bezoek meer dan waard zijn Fraga da Pena en Poço da Broca.
 1. Praia Fluvials, de kuststrook van Centraal-Portugal is dan maar relatief klein dat betekent niet dat u geen vakantie aan het water kan houden. In Centraal-Portugal zijn vele rivieren waar overal de zogenaamde rivierstrandjes te vinden zijn. Deze stranden lopen uiteen van stil en rustig tot hypermodern en van alle gemakken voorzien. Sommigen kenmerken zich door slechts een open gebied aan de rivier, een ‘privé-strandje. Hier treft men de lokale bevolking die daar komt zwemmen en barbecue’en. Anderen strandjes zijn uitgerust met een sanitairgebouw en een kiosk voor versnaperingen en soms een lichte maaltijd. Een praia fluvial die u zeker niet mag overslaan is Foz d’egua.
 1. Een sfeerimpressie van centraal-Portugal en de omgeving van Arganil, de thuisbasis van Rondreizen Portugal.  Neemt u vooral even de tijd en moeite om de foto’s te bekijken. Voor een groter beeld kunt u op de afbeelding klikken:

Voor meer informatie over centraal-Portugal in de streek rondom Arganil: omgeving Arganil

winkel Rondreizen Portugal

B&B Casa Traca | Arganil | Krijg standaard 5% korting bij een verblijf. Direct geboekt via deze link.