Estremadura is de provincie waar de regio’s Lisboa, Leira en Setúbal onder vallen. Deze rondreis begint iets boven dit gebied en gaat niet helemaal door naar Setúbal. Vandaar Noord Estremadura, wel hebben we een aantal plaatsen net ten noorden van de Estremadura ook toegevoegd. Op de hiernaast gelegen kaart kan je dan ook precies zien waar wij geweest zijn.

Noord Estremadura impressie

Meest westelijke punt van Europa, paleizen, ruige kusten met hoge kliffen, cultuur en ook historie. Authentieke oude dorpjes, Atlantische Oceaan, verborgen strandjes en nog veel meer!

Natuurlijk bevat dit gebied nog veel meer. De hoofstad Lissabon  ligt in de Estremadura. Deze is in deze reis bewust niet opgenomen. Reden om nog een keer terug te komen voor een citytrip of breid je rondreis uit met een paar dagen Lissabon.

Nazaré en Óbidos

Komend uit de richting van Coimbra start deze reis in Nazaré. Nazaré bestaat min of meer uit 2 delen. De laaggelegen boulevard aan het brede strand. Hier vind je hippe winkeltjes, veel terrasjes, strandtenten en ijssalons. Tevens heb je ook het oude Nazaré met de smalle pittoreske straatjes, doorkijkjes én vergezichten over het nieuwe gedeelte en de kustlijn. Dit komt omdat het oude centrum bovenop de klif gelegen is. Je vindt er een prachtige kathedraal recht tegenover een schattig mini kerkje. Volg de borden Praia du Norte om er te komen. Dit gedeelte is vooral bekend om zijn extreem hoge golven. Hier vindt dan ook jaarlijks het wereldkampioenschap bodyboard plaats.

Tips Nazaré

Goede strandtent met prima voedsel en fijne bediening: A Deriva Beach bar Gelegen pal naast de boulevard direct op het strand met geweldig uitzicht op de klif. Ze hebben trouwens ook fantastische sangria. Ook een aanrader is om een ijsje te eten bij één van de vele ijssalons. Niet goedkoop, wel superlekker.

Vestingstadje Óbidos

Nog net boven de Estremadura bevindt zich het vestigingstadje Obidos. Al van verre zie je de burcht met de vestigingsmuren liggen die het gehele oude historische deel omarmen. Je komt door de oude toegangspoort binnen in een geheel andere wereld. Witte huisjes met doorgaans blauw of geel geverfde onderkanten, schattige winkeltjes, kathedraal, kerkje maar ook kroegjes en restaurantjes. Alles wat je nodig hebt binnen de stadsmuren.

Tips Óbidos

Hoewel het kasteel sluit om 17.30 uur blijft het stadje gewoon ‘open’.  Je kan dan ook besluiten om tussen de muren gaan eten. Net buiten het oude gedeelte ligt O Caldeirão restaurante. Dit restaurant is zeer zeker de moeite waard. Kom niet te laat want zelfs op maandagavond zit het gauw vol.

Via Baleal en Mafra naar Sintra

Baleal, een klein eiland iets ten Noorden van Peniche, gescheiden van het vaste land door een Tombolo. Een tombolo is een langere zandige landengte. Het eiland is klein en smal, je wandelt in ca 20 minuten rond het eiland. Tenminste als je niet overal stil blijft staan om te genieten van de indrukwekkende kustlijn.

In de verte zie je aan de ene kant Peniche liggen en met helder weer het forteiland Berlengas in de Atlantische Oceaan. Voor de kust van Baleal zie je Ilha de Fora en Ilhas das Pombas liggen. Beiden onbewoonbare kleine ruige eilanden. Tip: Neem even de tijd om wat te drinken bij het surferscafé op het hoekje van het eiland. Links uitzicht op het strand en rechts op de ruige rotsen. Prachtig contrast.

Mafra – Estremadura

Mafra Estremadura

Onderweg naar Sintra is Mafra zeker een stop waard. Mafra ligt op ruim een uur rijden van Peniche via de voorgestelde wegen maar leuker is het om de tolwegen te vermijden. Dit plaatsje is vooral bekend om haar Nationale Paleis, klooster én basiliek in één groot imposant gebouw.

Sintra – paleizen stad

Estremadura Sintra Moors paleis

Sintra de stad die bekend staat om haar paleizen. Met uitzondering van het Nationale paleis zijn alle paleizen gelegen in de zeer steile heuvels, bergen die Sintra aan één kant omringen. Het is sowieso een ‘wijk’ van kapitale villa’s, landhuizen en mini-kasteeltjes. Één van deze mini-paleizen herbergt een alojamento local welke ook deel uitmaakt van Rondreizen Portugal: Chalet Relogio.

Paleizen van Sintra:

Palacio Nacional
Ruïnes van Castelo dos Mouros
Palacio Nacional de Pena
Palacio en Parque de Monserrate
Quinta da Regaleira

Palácio da Pena

Palácio de Pena Estremadura

Armillarium symbool boven het raam

Het meest bekende paleis is ongetwijfeld het Palácio da Pena. Het Paleis van Pena is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte. Het paleis is een bonte schakering van kleuren, franje en pracht en praal. Het paleis is rijkelijk versierd waarbij je soms het idee krijgt in sprookjeswonderland rond te lopen.

Let ook eens op de veelvuldig ter decoratie aangebrachte armillariums. Een armillarium vind je ook terug op de Portugese vlag. Dit gaat al ver terug in de tijd. Het armillarium is ontworpen als instrument om positie of tijd te bepalen. Voor de Portugees vertegenwoordigt dit het Portugese koloniale rijk en de ontdekkingen van de ontdekkingsreizigers.

Vanuit het paleis en de hoger gelegen terrassen kan je de monding van de Taag zien en de Atlantische Oceaan. Ook zie je de beroemde brug over de Taag in Lissabon.

TIPS: 

  •  Het kan erg druk zijn bij het paleis. Ga al ’s morgens op tijd, rond 9.30 uur (park gaat open om 10.00 uur). Je vermijdt dan lange rijen bij de kassa én je kan vlakbij parkeren!
  • Parkeren is gratis maar koop meteen een transfer kaartje voor het busje bergopwaarts. Dit scheelt veel klimmen naar boven, naar het paleis. Terug is het prima te lopen en nog mooi ook.

Quinta da Regaleira

Dit paleis, of eigenlijk is het een villa met landgoed, werkt bij veel mensen tot de verbeelding. Niet in de laatste plaats door de waterput waarin je kan afdalen om een blik te werpen in het ondergrondse gangenstelsel. Dit gangenstelsel kom je overal op het landgoed ook weer tegen middels grotten met een meer die toegang geven naar het gangenstelsel. Of ook watervallen, half zichtbare grotten.

De villa is in manuelstijl gebouwd in opdracht van een Braziliaanse koffiehandelaar. De Manuelstijl is een Portugese laatgotische stijl. Een gebouw in Manuelstijl heeft allerhande decoraties die verwijzen naar de zee en naar de ontdekkingsreizen. Het gebouw is pas sinds 20 jaar in handen van de stad Sintra.

Tip: Ga lopend vanuit het oude centrum hier naar toe, ca 20 tot 25 minuten, of neem een bus of taxi. Parkeren is hier bijna niet mogelijk.

Estremadura Sintra Quinta da Regaleira

Kustlijn van de Estremadura

De kust van de Estremadura kenmerkt zich door hoge kliffen met heel veel kleine verborgen strandjes. Indrukwekkende golven, grotten en rotspartijen. Alles is op korte afstand te bereiken vanuit de grotere bekende plaatsen. Na het bezoeken en bezichtigen van al die mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden is het heerlijk bijkomen aan de kust.

Restaurant tips Sintra:

  • Porto dos Sentidos in S. Pedro de Sintra
  •  Apeadeiro vlakbij het treinstation

Lissabon –  palacio dos Marqueses de Fronteira

Lissabon valt niet onder deze rondreis door de Estremadura. Hoewel de reis natuurlijk makkelijk uit te breiden valt met enkele dagen Lissabon. Wel opgenomen is het Palacio dos Marqueses de Fronteira. Dit paleis, welke nog steeds bewoont wordt door de 13e markies van Fronteira, ligt aan de rand van Lissabon. Het is te vinden aan de rand van het park Monsanto. Het paleis zelf is gedeeltelijk te bezichtigen en alleen in de ochtend onder begeleiding van een gids. De tuinen zijn de gehele dag geopend en kan je op eigen gelegenheid bezoeken.

De fraai aangelegde tuinen, vol met azulejos en mozaïken zijn een bezoek meer dan waard. Je kijkt je ogen uit bij de verschillende afbeeldingen. Hoewel de tuinen niet al te groot zijn kan je er toch een behoorlijke tijd ronddwalen omdat er veel te zien is. In de verte zie je de volle bebouwing van Lissabon centrum maar in de tuinen loop je in alle stilte en rust.

Via de N6 naar Cabo da Roca

Een bezoekje aan de Cabo da Roca, het meest westelijke punt van Europa’s vaste land, mag natuurlijk niet ontbreken op deze rondreis door de Estremadura. Een aanrader is om vanuit Lissabon de N6 helemaal langs de kust te volgen. Een overweging is om te starten met een bezoek aan Torre de Belém, welke aan de N6 ligt in Lissabon. Je passeert de plaatsjes Estoril en Cascais. Een mooie stop voor een prato do dia. Voorbij Cascais gaat de N6 over in de N247 welke je volgt tot je de borden Cabo da Roca ziet.

Cabo da Roca valt een beetje onder de dingen als “je moet er geweest zijn”. Veel mooier en indrukwekkender zijn de pal naast Cabo de Roca gelegen kliffen die steil naar beneden lopen en in de zee verdwijnen. Je moet het laatste gedeelte lopen door een soort van duingebied heen. Omdat je zo hoog loopt kan je prachtig ver weg kijken.

Estremadura – Ericeira

Deze rondreis sluiten we af met een dag (en overnachting) in Ericeira. Ericeira is een meer dan lieflijk vissersplaatsje wat bekend is onder surfers. Het is minder mondain dan de grotere en bekendere plaatsen maar het is dan ook vooral heerlijk relaxed. Je kan heerlijk door de straatjes dwalen, er zijn genoeg terrasjes en ’s avonds eet je natuurlijk vis. Een plekje om nog even helemaal tot rust te komen na alle indrukken.

Tip: 

  • Op het grote plein in het centrum van het plaatsje vind je diverse pastelaria’s en alternatieve eettentjes
  • Voor een heerlijke maaltijd kan je terecht bij Café Joy aan de haven.

Wil jij nu ook deze reis door de Estremadura gaan maken. In je eigen tempo of eventueel uitbreiden met een paar dagen Lissabon. Voor accommodaties onderweg zie onze accommodatie pagina’s. Binnenkort staan alle accommodaties in de Estremadura waar je tijdens reis kan overnachten erop.

Voor meer informatie of advies over deze Estremadura reis neem contact met ons op | Nog meer informatie over deze Estremadura reis vind je in onze verzonden nieuwsbrief.

Conclusie: Ik had mij enorm verheugd op deze Estremadura reis en dat is beloond. Wat een geweldig mooi en indrukwekkend stukje Portugal: de Estremadura!