Evora  is een stad in het zuidoosten van Portugal. Het is de hoofdstad van het gelijknamige district in de regio Alentejo. De stad telt zo’n 50.000 inwoners.

Geschiedenis

De naam van de stad tijdens de Romeinse tijd was Ebora Cerelis en later Liberalitus Julia Ebora. In 414 is Évora door de Visigoten op de Romeinen veroverd. Toen in ca. 714 de moslims van Al-Andalus onder Abd al-Aziz ibn Musa ibn Nusayr de stad veroverde, kreeg het de naam Yabura. Tijdens een expeditie in 913 van Ordoño II van León, toen koning van Galicië, werd de moslimbevolking uitgemoord, inclusief de gouverneur in de moskee. De Portugezen namen de stad in 1159 kortstondig in en verloren het in 1161 wederom aan de moslims. De Portugese krijgsheer Geraldo Geraldes “Zonder angst” nam de stad tijdens een verrassingsaanval in september 1165 in, waarna Évora in 1166 aan koning Afonso I kwam.

Bezienswaardigheden

Het historische centrum van de stad is in 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tot de bezienswaardigheden behoren:

  • een Romeins aquaduct, 18km lang met een verloop van slechts 2 meter.
  • de Romeinse tempel van Évora (ook Templo de Diana) met Korinthische zuilen
  • de kathedraal van Évora, vroeg-gotisch, gebouwd van 1186 tot 1204
  • het klooster van Lóios (Convento dos Lóios) uit de 14e eeuw
  • San Francisco kerk (met de kapel van de botten)
  • de universiteit, voorheen een jezuïetenklooster, gebouwd in 1559 door de kardinaal Henrique, die toen ook bisschop van Évora was. Hij was sinds 1554 ook namens Sebastiaan van Portugal (1554-1578) regent van Portugal, en later in 1578 diens opvolger als 17de koning van Portugal. Het klooster is in 1979 heropend.
  • het paleis van Diana Álvares Pereira de Melo (1978), 11de hertogin Cadaval, en haar echtgenoot prins Charles-Philippe d’Orléans (1973), kleinzoon van Henri d’Orléans. Beiden zijn directe afstammelingen van Robert II van Frankrijk (972-1031). Hun eerste kind, prinses Isabella, is op 22 februari 2012 geboren.
  • Alto de St. Bento, even buiten Evora op hun heuveltop uitkijkend over de stad vindt u hier de overblijfselen van archeologische opgravingen.

Ten zuidwesten van de stad ligt Anta Grande do Zambujeiro, één van de grootste hunebedden van het Iberisch Schiereiland.

Restaurant tip: Midden in het oude centrum van Evora vindt u een fantastisch restaurant waar u wordt bediend als een koning en eet als een keizer: Momentos