Noord-Portugal

Noord-Portugal is een Portugese regio.  Zij bestaat uit de districten Braga, Bragança, Porto, Viana do Castelo en Vila Real. Tevens vallen  delen van de districten Aveiro, Viseu en Guarda onder Noord-Portugal. Noord-Portugal grenst in het zuiden aan Centraal Portugal, in het noorden en oosten aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Noord-Portugal is onderverdeeld in de volgende 8 subregio’s:
Alto Trás-os-Montes, Ave, Cávado, Douro, Entre Douro e Vouga, Grande Porto, Minho-Lima, Tâmega

Het gebied ten noorden van de rivier de Douro bestaat uit drie gebieden: Minho, Trás-os-Montes en Douro (met Porto).

Noord-Portugal per regio

Minho

De Minho streek is vooral bekend om haar groene landschap met veel bossen, weilanden en wijngaarden. De bekende Vinho Verde, wijn, komt uit deze regio vandaan. De Minho ligt in het Noordwesten van Portugal. Behalve de wijngaarden, welke zeker een bezoek waard zijn, vindt u hier ook steden als religieuze Braga en het middeleeuwse Guimaraes. Het natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês is één van de indrukwekkendste natuurreservaten van Portugal.

Costa Verde van Noord-Portugal

Hoewel de Algarve bekend staat om haar stranden zijn er in het noorden van Portugal, aan de Costa Verde, ook nog vele onbekende stranden te vinden. De badplaatsen Esposende en Ofir bieden al weer meer toeristisch vermaak. Aan de monding van de rivier de Lima ligt de badplaats Viana do Castelo. Deze authentieke, historische badplaats ligt aan de voet van de Monte Santa Luzia. Over de bouw van de op deze heuvel gelegen basiliek heeft men ruim 50 jaar gedaan. Er gaat een kabeltram naar boven.

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte

Braga is een stad met een rijke, religieuze, geschiedenis. Braga wordt ook wel het Rome van Portugal genoemd omdat er meer dan 30 kerken binnen de stadsmuren staan. De aartsbisschop zetelt in Braga, hier staat derhalve het bisschoppelijke paleis. Iets buiten Braga, richting Gerês, staat de bedevaartkerk Bom Jesus do Monte. De kerk zelf is niet een echt hoogstandje om te bezoeken, maar de barokke trappen daarentegen met ruim 600 treden en 14 statiekapellen zijn wel een bezoek waard. Het geheel wordt afgerond met obelisken, standbeelden en fonteinen.

Citânia de Briteiros

Hier vindt men een Keltische nederzetting uit de tijd voor Christus. Vanuit de opgravingen is het oude Keltische dorp zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat herbouwd. Kenmerkend voor deze architectuur zijn de ronde en hoekige huizen omgeven door geplaveide straatjes en ingewerkte watergeulen.

Verfrissende Vinho Verde uit Noord-Portugal

De Vinho Verde is een typische wijn uit Noord-Portugal, niet groen wat naam doet vermoeden. Het is een rode wijn van oorsprong. De wijn dankt haar naam aan het groene landschap van de Costa Verde. De wijn is tegenwoordig doorgaans wit met een kleine bruis erin. Dit komt door de dubbele gisting.

Natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês

Dit ruige nationale park strekt zich uit langs de Portugees-Spaanse grens en heeft een oppervlakte van 70000 ha. Het park bestaat uit de Serra da Peneda in het Noorden en Serra do Gerês in het oosten. De beide Serra’s worden van elkaar gescheiden door de Rio Lima welke dwars door het gebied loopt. Hierdoor zijn er grillige bergketens en rotspartijen ontstaan. De Rio Cávado vormt in het zuiden de grens. Hier vindt men diverse stuwmeren. Het gebied kenmerkt zich tevens door een schitterende en bijzondere fauna en flora. Zo leven hier bijvoorbeeld wilde paarden, wolven en koningsarenden. Ook zijn er kleine authentieke en pittoreske dorpjes. De bekendste hiervan zijn Soajo en Lindoso, lees hier meer over onder het kopje espigueiros.

Espigueiros: graan- en maisschuren

De plaatjes Soajo en Lindoso zijn vooral bekend om de espigueiros oftewel de graanschuren. Deze bijzondere stenen gebouwtjes vallen direct op door hun aparte bouwstijl.  De schuren zijn op stenen palen geplaatst en voorzien van een kruis op het dak.

Guimarães, geboortestad van Portugal

Guimarães “Hier werd Portugal geboren” zoals te lezen staat op de graniet grijze middeleeuwse toren in het centrum van de stad. De eerste hoofdstad van Portugal ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. Het kasteel van Guimarães bevindt zich in het historische centrum van de stad Guimarães. Het werd gebouwd in de 10e eeuw n.Chr., in wat toentertijd een van de belangrijkste steden was van het graafschap Portucale, voorganger van Portugal. Hoewel het kasteel zelf niet op de werelderfgoedlijst staat, maakt het wel onderdeel uit van het historische centrum van Guimarães, wat door de UNESCO als werelderfgoed wordt beschouwd.

In de ‘benedenstad’ vindt men het gezellige plein Largo da Oliveira met het Padrão do Salado. Een monument welke het optisch middelpunt vormt van het plein. Op het plein is ook de Igreja e Colegiada de Nossa Senhora da Oliveira te vinden. Het oude pelgrimsplein, Praça de Santiago, is tegenwoordig rijkelijk voorzien van restaurantjes en terrasjes. In de bovenstad vindt men naast het eerder genoemde kasteel ook het paleis van de hertogen van Bragança, Paço dos Duques de Brangança.

Ponte de Lima

Ponte de Lima ontwikkelde zich rond een kleine citadel met torens, poorten en een ringmuur. Het plaatsje is echter tegenwoordig vooral bekend om brug welke in 1360 is gebouwd op de fundamenten van een Romeinse brug. Elk jaar in het derde weekend van september vinden er de Festas Novas plaats. De festiviteiten dateren al vanuit de 12e eeuw maar niemand weet meer wat er gevierd wordt. Feit is dat er onder andere optochten zijn in historische klederdracht, steekspelen en een grote markt.

Trás-os-Montes

Trás-os-Montes betekent letterlijk ‘achter de bergen’ en is de meest noordelijkste regio van Noord-Portugal. Het is een streek die vooral gekenmerkt wordt door graniethellingen waardoor de akkers moeilijk te bewerken zijn. Het is met 30 inwoners per vierkante kilometer één van de meest dunbevolkte gebieden van Portugal. Het gebied heeft veel kleine dorpjes. De tweede bekendste en grote plaatsen zijn Chaves en Brangança.

Chaves in Noord-Portugal
Sleutels wat Chaves  letterlijk betekent, is een grensstad en Spanjaarden komen graag naar deze plaats om te winkelen. Chaves is de noordelijkste plaats, in Portugal, van een reeks termale kuuroorden. Deze kuuroorden liggen langs een warmwaterader die van Galicië tot aan Viseu loopt. Het water wat in hier aan de oppervlakte komt is ruim 70°C.

In Trás-os-Montes zijn drie natuurgebieden:

Parque Natural de Montesinho. Een ongerept, ruig gebied tussen Bragança en de Spaanse grens van 70.000 hectare. In het park leeft men vooral van de kastanjeoogst. Er zijn dan ook grote kastanjegaarden te vinden. Het ruige landschap van vooral Schistgesteente wordt afgewisseld met bijna kale akkers en weilanden. In dit gebied in Noord-Portugal zelf liggen enkele kleine dorpjes.

Parque Natural do Douro Internacional. Het natuurpark Parque Natural do Douro Internacional omvat delen van de gemeenten Miranda do Douro, Mogadouro, Freixo de Espada à Cinta en Figueira de Castelo Rodrigo, en ligt in het grensgebied van de Douro-rivier. Dit gebied is een walhalla voor vogelspotters. De vale gier en de aasgier hebben vooral in Noord-Portugal hun leefgebied.

Parque Natural do Alvão, een wat kleiner en ook minder bekend natuurpark in Noord-Portugal. Door geologische breuken zijn hier in de loop der tijd spectaculaire watervallen ontstaan. De Rio Olo doorkruist het gebied. De hoogste waterval in deze rivier is te vinden bij Fisgas de Ermelo en is ca 250 meter hoog. Het is een indrukwekkend gezicht om de kracht van het water te aanschouwen. Het is hier dan ook het gezicht van het park.

Douro

Dwars door de Dourovallei, ook wel de betoverde vallei genoemd, stroomt de Rio Douro. De rivier komt bij Miranda do Douro aan de Spaanse grens het land binnen en stroomt bij Porto de Atlantische Oceaan in.  Alles over Porto  en de beroemde portwijnen vindt u op onze Porto pagina.

Met dank aan J. Spanjersberg en Petra & Jack voor het mogen gebruiken van hun foto’s