Wandelen in Portugal

Wandelen in Portugal. Op deze pagina enkele accommodaties die meer dan geschikt zijn om mooie wandelingen te maken. Dit omdat ze in een bijzondere omgeving liggen of juist omdat zij zich hierin gespecialiseerd hebben. Je kan kiezen om bij een enkele accommodatie je gehele vakantie door te brengen. Je maakt dan van daaruit diverse wandelingen. Of je kiest ervoor een combinatiereis te maken waarbij je meerdere streken van Portugal al wandelend ontdekt.

Noord-Portugal – Mimosa Wandelingen

Ben je op zoek naar de rust. Een plek waar nog geen massa toerisme is en wil je ook een actieve vakantie dan kan je terecht bij Mimosa Wandelingen. In het authentieke dorp Covelo de Cima in Vieira do Minho verblijf je in één van de oudste huizen van het dorp.  Casa do Salgueiro uit 1616. Na een modernisering heeft het huis echter wel haar bijzondere uitstraling van de 16e eeuw behouden. Tevens zijn hier panoramische vergezichten waarbij je helemaal kan wegdromen. Deze mooie omgeving samen met vriendelijkheid van de mensen nodigt je uit om te genieten van de eenvoudige elementen van het leven.

Bij Mimosa wandelingen vertrekken de meeste tochten vanuit Casa do Salgueiro zelf. Ze kunnen per dag worden aangepast op basis van interesses en wensen. De wandelingen zijn gevarieerd. Ze leiden je langs immense zwerfkeien en door oude dorpen. Langs rivieren met watervallen. Ook zie je prachtige uitzichten over de weilanden en de bergen. In de Minho streek is rust de voertaal, je ervaart er de stilte. Iets wat vandaag de dag bijna uniek is. De afstanden van de verschillende routes liggen tussen de 10 en 15 km. Deze zijn voor een gemiddelde wandelaar prima te doen. Er is in de omgeving echter wel veel hoogteverschil en je wandelt zowel over onverharde als verharde paden.

Uitsluitend verblijf tijdens de wandelingen

Mimosa wandelingen biedt wandelingen in een kleinschalig karakter met een maximum van 4 gasten.  De gasten verblijven op basis van volpension. Elke gast heeft een eigen kamer en men deelt de badkamer. In de ochtend staat er een ontbijtbuffet klaar en kan je ook een lunchpakket klaarmaken voor de middag. Voor de avond is er ook een heerlijk diner uiteraard veelal op basis van de Portugese keuken.

Bij deze accommodatie zijn alle wandelweken op basis van een verblijf van 5 dagen op vaste data.

Centraal Portugal

Omgeving Arganil – Caramulo gebergte én Serra da Estrela

In centraal Portugal ben je van harte welkom bij Bed and Breakfast Casa Traca op 2 kilometer afstand van Arganil, in het kleine dorp Valbona. Casa Traca is een kleinschalige Bed and Breakfast met 4 bijzondere themakamers. Casa Traca is bekend om haar homogene en informele sfeer. Het is heerlijk relaxen in één van de vele loungeplekken in de tuin. Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt. Tegen een vergoeding kan je een ook lunchpakket meekrijgen en kan je tevens ’s avonds mee-eten.

Er zijn een aantal, kortere, wandelingen welke men op eigen gelegenheid kan maken. Zowel direct bij de B&B als bij de iets verder gelegen bezienswaardigheden Fraga da Pena en Piodão. Bij de B&B wandel je via een stukje van het lange afstandswandelpad van 5000 kilometer, welke loopt van de Canarische Eilanden naar Roemenië. Je loopt hier ca. 3 kilometer van richting Arganil, vandaar ga je via de top van de Mont’Alto via Folgues weer terug naar Casa Traca. Sinds kort is er ook nog een nieuwe lange afstandsroute die door Arganil heen gaat. De GR51 Grande Rota do Alva een 106 kilometer lang wandel- en fietspad langs de Rio Alva. Deze begint in Seia en eindigt in Penacova.

Tevens is het ook mogelijk om wandelingen te maken onder begeleiding van een gids. Zowel op individuele basis als ook in groepsverband. Deze wandelingen vinden plaats in het Caramulo gebergte en in de Serra da Estrela. De wandelingen zijn heel divers: van wandelen op “het dak” van Portugal tot rivier wandelen. Met blote voeten genieten van de koelte van het water en de zon op je gezicht.

Bij deze accommodatie is het mogelijk om het aantal dagen en aankomstdag zelf te bepalen. De wandelingen met de gids vinden plaats op vaste dagen.

Wandelen in de Serra da Estrela

Ook kan je voor meerdaagse wandelvakanties terecht bij Quinta das Cegonhas in Melo. Deze accommodatie biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden aan. Zo zijn er veel uitgestippelde wandelingen in de nabije omgeving van de quinta. Deze wandelingen zijn geschikt voor zowel de gevorderde als de beginnende wandelaar. Voor sportieve wandelaars als ook voor recreanten. Van alle wandelingen zijn er routekaarten aanwezig en sommige staan ook op GPS.

Tevens zijn er ook wandelroutes voor een vierdaagse wandeltocht van in totaal 68 kilometer. Deze tocht gaat door een oostelijk deel van het natuurpark Serra da Estrela, langs kleine boerendorpjes. Een tocht voor de geoefende en ook ondernemende wandelaar die het een uitdaging vindt om in een gebied te wandelen waar men niet gewend is om wandelaars te spotten. De autochtone bevolking is vriendelijk en gastvrij. De routebeschrijving en kaart liggen voor je klaar. Ook is het mogelijk om de route in GPS om te zetten. Hierbij krijg je de overnachtingsadressen, telefoonnummers en alles wat je nodig hebt mee. Overnachten en ook eten vindt plaats op de route in de diverse dorpen. Eenmaal in een B & B en 2 x in een privé woning. De bagage die je meeneemt is relatief.

Een lunchpakket je voor onderweg en wat kleding. Je kunt eten in een restaurant, in een bejaardenhuis maar ook zelf koken. Wil je je vakantie verlenen dan kan je ook je overige bagage afgeven bij de quinta.

Deze wandel vierdaagse vindt plaats op vastgestelde data. Je kan deze vinden op de website van de accommodatie.

Zuid Portugal, de Algarve

In het zuiden van Portugal is één van de deelnemende partners van Rondreizen Portugal uitstekend georganiseerd voor wandelingen: Monte Rosa.

De zuidwestelijke Algarve en het binnenland bij Monchique en Silves zijn prachtige gebieden om te wandelen. Aan de westkust vind je ruige kliffen, woeste golven en maar ook stille strandjes. De gehele kust behoort tot een natuurreservaat: “Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina”. De zuidkust is wat lieflijker, ook met rotsformaties en er zijn wat leuke vissersdorpjes zoals Burgau, Salema en Sagres.
Het binnenland is nog vrij ongerept. Voor wie van klimmen houdt, kan het Monchique gebergte, met de Picota en de Foia als toppen (900 meter) een leuke uitdaging zijn. Een gevarieerd programma, met rondwandelingen langs de zuid- en de westkust en door het binnenland. Je kunt zelf wandelingen kiezen uit de wandelklapper met 35 routebeschrijvingen. Sommige wandelingen overlappen Via Algarviana(GR13) en de Rota Vicentina.

Bij deze accommodatie is de aankomstdag vrij, het arrangement is voor 7 nachten.

Contact en informatie

Wil jij bij één of meerdere van deze accommodaties jouw wandelvakantie doorbrengen? Neem dan contact met ons op via ons algemene contactformulier of via de email. Rondreizen Portugal bemiddelt en adviseert u graag over deze mogelijkheden.

Contactinformatie: ga hier naar onze contactpagina