250px LocalDistritoFaro.svgDe Algarve

De voormalige provincie Algarve valt samen met het huidige district Faro. Dit bestrijkt de gehele breedte van de zuidkust en de hoofdstad ervan is de stad Faro[1].

In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan.

De naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland, de streek werd toen “Gharb al-Ândalus” of ook “het westen van Andalusië” genoemd. Het Arabische “Al-Gharb” betekent “het westen”.

Het landschap van Algarve is zeer gevarieerd. De kust kent ten westen van Faro de welbekende rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten van Faro lagunes en kilometerslange zandige stranden.

In de ruim 80 km lange kuststrook ten westen van Faro met plaatsen als AlbufeiraPortimão en Lagos is toerisme bijzonder belangrijk, maar nergens is de drukte van de Spaanse costa´s ontstaan. Steden als Lagos en Faro hebben een echte oude binnenstad en ook het fameuze Albufeira heeft zijn gezellige gevoel behouden doordat er geen extreme hoogbouw heeft plaatsgevonden. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Het hoogste punt in de Algarve is de Fóia met 902 meter. Op bepaalde punten aan de kust van Algarve is een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen.

Algarve – impressie

Bezienswaardigheden en plaatsen

  • Silves: een oud fort stadje met een prachtig kasteel. Het kasteel/fort ligt op het hoogste punt van het dorp. Silves ligt iets meer het binnenland in.
  • Lagos: een kleine maritieme plaats met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden die herinneren aan de tijd dat het nog een vestigingsstadje was. Er zijn diverse forten en kastelen te bewonderen.
  • Portimão: deze plaats is vooral bekend om zijn vele watersporten en internationale wedstrijden van onder andere zeilen. In Portimão kunt u terecht voor het maken van een boottocht om dolfijnen te spotten of een tocht naar Silves.
  • Vila Real de Santo Antonio: De vuurtoren van de stad Vila Real de Santo António is goed herkenningspunt. Het gebied tussen deze stad en de kust is de badplaats Monte Gordo.
  • Sagres Point: Het meest uiterlijke zuidwestelijke puntje van Europa is Sagres Point. Hier ligt tevens een 16e eeuws fort met kompasroos en kanonnen. In de buurt liggen veel rustige stranden met hoge kliffen. In het schitterende natuurpark ‘Costa Vicentina Natural Park’ is op ongeveer 76.000 ha veel flora en fauna te bewonderen. Op een afstand van ongeveer 6 kilometer ligt Kaap Sint-Vincent. De enige bebouwing op deze kaap is de 24 meter hoge vuurtoren die is gebouwd op de ruïnes van een oud klooster.
  • Praia Marinha: Praia Marinha behoort tot één van de mooiste stranden van de wereld. Het ligt tussen Carvoeiro en Armação de Pêra. Om bij het strand te komen moet je een flink aantal trappen afdalen. lees meer

Met dank aan L.Borsboom, B. Ravensteijn en S. Falkena voor het mogen gebruiken van hun foto’s.