Algemene informatie over Portugal

Hieronder hebben wij wat algemene korte wetenswaardigheden en algemene informatie voor u verzameld welke makkelijk zijn om te weten als je gaat rondreizen door Portugal.

  Munt-eenheid:

Euro

 Gesproken taal:
Portugees

 Tijdsverschil:
1 uur vroeger ten opzichte van Amsterdam

 Vliegreis:
Het is ca. 3 uur vliegen vanaf Amsterdam

Voltage:
230 volt, er is geen verloopstekker nodig

  Noodnummer:
112 voor politie, brandweer en ambulance

Nationale Feestdagen:

  • 25 April (Bevrijdingsdag)
  • 1 Mei (Dag van de Arbeid)
  • 15 Augustus ( Maria Ten Hemelopneming)
  • 5 Oktober (Dag van de Republiek)
  • 1 December (Onafhankelijkheidsdag)
  • plus alle katholieke feestdagen

 Water:
Wij adviseren om flessenwater te drinken. De kwaliteit van het kraanwater is niet overal even goed.

&

Reisdocumenten:
Hiervoor verwijzen wij u graag naar de ANWB

 Klimaat:
Noord Portugal : gematigd maritiem klimaat
Zuiden & Centraal Portugal: mediterraan klimaat

 Openingstijden:
Banken: van 8.30 uur  – 15.00 uur (weekend gesloten)
Postkantoor: van 9.00 – 18.00 uur (weekend gesloten)
Winkels: 9.00 – 13.00 uur en van 15.00 – 19.00 uur (zaterdagmiddag en zondag gesloten)
Winkelcentra: 9.00 uur tot 21.00/22.00 uur, 7 dagen per week

Geschiedenis van Portugal

Bij de algemene informatie over Portugal hoort ook een stukje geschiedenis. Portugal kent een rijke geschiedenis; Portugal is een oud land welke al in 2000 v. Chr. op de ‘kaart’ stond. Een land waar de Neanderthalers en later de Homo Sapiens leefden. Na vele invallen door onder andere Keltische stammen, de Romeinen, de Germanen én ook een Moorse overheersing is in 1143 de officiële erkenning van Portugal als Koninkrijk een feit.

De glorietijd van Portugal was tijdens de 15e en 16e eeuw: de periode van de ontdekkingsreizen met onder andere Hendrik de Zeevaarder. De verovering van Ceuta op 21 augustus in Noord-Afrika is belangrijk in de geschiedenis van Portugal. Deze gebeurtenis beschouwd men ook wel als het begin van het Portugese Rijk.

algemene informatie over Portugal

Afbeelding over de ontdekkingsreizen op de Padrão dos Descobrimentos in Lissabon

In de 15e en 16e eeuw overschaduwde Portugal de meeste andere landen op economisch, politiek en cultureel gebied en ontwikkelde het een uitgebreid rijk over de hele wereld.

In 1418 en 1419 werd Madeira ontdekt en tussen 1427 en 1431 ook de meeste eilanden van de Azoren.

De twintigste eeuw tot heden

Vele veranderingen en politieke onrust later ontstond in 1910 de eerste Portugese republiek. Welke geen lang leven en zeker ook geen rustig leven beschoren was. In 1926 werd de republikeinse regering door een militaire staatsgreep opzijgezet en daarna de Ditadura Nacional (“Nationale Dictatuur”) geïnstalleerd. Vervolgens trad António de Oliveira Salazar in 1928 aan als minister van Economie met bijzondere volmachten (onbeperkte controle over de staatskas). Al meteen was hij de machtigste man in Portugal en in 1932 werd hij minister-president.

Salazar maakte van Portugal een militaire dictatuur en Estado Novo (Nieuwe staat). Salazar oogstte in de jaren 30 met zijn economische politiek daarom bewondering in delen van de westerse wereld die geplaagd werden door de economische depressie. Echter het gelukte Salazar niet van Portugal een moderne geïndustrialiseerde natie te maken maar zijn beweging, die meer dan vier decennia aanbleef, slaagde er wel in Portugal te stabiliseren. De geheime dienst PIDE van het regime bleef echter gevreesd. Salazar regeerde tot 1968 toen een beroerte hem het regeren onmogelijk maakte. Daarna volgde Marcello Caetano hem op en zette de lijn van Salazar in grote mate verder.

De Anjerrevolutie van 1974 was een geweldloze linkse militaire staatsgreep tegen de in verval geraakte Estado Novo. Dit onder leiding van Caetano doorgevoerd met de hulp van progressieve krachten uit West-Europa en communistische diensten uit het Oostblok. Vervolgens werd De Derde Republiek geïnstalleerd en brede hervormingen vonden plaats. Tot slot werd Portugal in 1986  lid van de EU en in 1999 sloot het zich aan bij de euro.

meer lezen (bron: Wikipedia)

ReisChecker.nl