Arganil – Centraal Portugal

Op vakantie naar Centraal Portugal dan mag je Fraga da Pena,  Piódão en  Foz de Egua niet missen.

[gdgallery_gallery id_gallery=”37″]

De gemeente Arganil in Centraal Portugal is een uitgestrekte gemeente van ongeveer 70 kilometer van west naar oost. In het westen vind je Barragem das Fronhas, gelegen op 19 kilometer afstand van Arganil en Póvoa da Rainha Santa. In het midden vind je Arganil zelf, een gemoedelijk stadje met ca. 3500 inwoners en van alle gemakken en geneugten voorzien. Verder zijn er de plaatsjes Secarias, met een heelijk praia fluvial. Coja, een wat mondainer plaatsje waar je heerlijke sangria kan drinken op één van de vele terrasjes. In het noord-oosten van de gemeente vind je Pomares met één van de mooiste praia fluvials uit de streek. Pomares ligt op 25 kilometer van Arganil.

De gouden driehoek – Fraga da Pena – Piódão – Foz de Egua

Fraga da Pena

Centraal in de gemeente Arganil ligt Benfeita. Hoewel de omgeving van Benfeita ook wel bekend staat bij de lokale bevolking als het ‘hippie gebied’ is het indrukwekkend gebied. Iets voorbij deze plaats liggen de watervallen van Fraga da Pena. In het berggebied Serra do Açor, het gebergte van de havik, ligt natuurpark Mata da Margaraça. In dit beschermde natuurgebied zijn diverse wandelroutes die je kunt volgen. Je kunt natuurlijk ook je eigen weg zien te vinden in dit gebied. De Serra do Açor kenmerkt zich door xisto – leisteen.

Ik ben hier al vele malen geweest en moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit een route heb gevolgd. Persoonlijk vind ik het voorjaar de mooiste en beste tijd van het jaar om de watervallen te bezoeken. Bij aankomst parkeer je de auto op een kleine in de bocht van de weg gelegen parkeerplaatsje. Met een recht een plaatsje want er is maximaal plaats voor 8 auto’s. Je rijdt er makkelijk voorbij, dus als de navigatie dan ook aangeeft “u heeft uw bestemming bereikt” direct stoppen. Je loopt over een pad van leisteen naar de watervallen.

De watervallen

Eerst passeer je aan je linkerhand een kleine waterval waar je van bovenaf op neer kijkt. Dit is de laatste waterval van een hele reeks. Als je het pad een klein stukje nog door loopt dan komt het geraas van water je al tegemoet. Zeker in het voorjaar kan je nauwelijks je nog verstaanbaar maken door het lawaai. Uiteindelijk kom je in een soort kom uit. Rondom je heen toornen hoog de leistenen rotsen boven je uit. Links denderen er van grote hoogte twee enorme watervallen naar beneden. De linker waterval stroomt het hele jaar door. De rechter die wat smaller is droogt ’s zomers vaak op vooral als het erg droog is geweest.

Het water is glashelder en steenkoud maar je kan er wel heerlijk in afkoelen op een warme zomerdag. Voor de wandelaars is er een prachtig wandelpad naar boven. Deels met trappen en deels met kleine bospaadjes. Het laatste stukje even klauteren over een rotsformatie heen. Als je dat echter ook getrotseerd hebt is de beloning groot. Je wandelt naar boven langs de loop van de waterval, steeds meer richting de oorsprong. In het laatste bekken is het bijna magisch stil en sereen. Fraga da Pena ligt op 21 kilometer vanaf Arganil.

Piódão

Vanuit Fraga da Pena zijn wij doorgereden naar het leistenen dorp Piódão. Dit dorp ligt op 37 kilometer van Arganil en is geheel gebouwd van leisteen. Alle huizen, zelfs de daken zijn van leisteen gemaakt. Het dorpje ligt tegen de bergen aangeplakt en is via een lange kronkelende berg te bereiken. De huizen staan zo dicht op elkaar dat er geen auto’s in kunnen en alles te voet gedaan moet worden. Er zijn dan ook haast meer trappen dan straatjes. Een redelijke conditie en een goed stel benen is wel nodig om door het dorpje te kunnen dwalen. Piódão staat op de werelderfgoederenlijst van de Unesco.

Dit dorpje is door de steensoort helemaal antraciet met hemelsblauwe geverfde deuren en kozijnen. Het verhaal gaat dat er een keer een grote pot verf, hemelsblauw, in het dorp kwam. Iedereen heeft die pot gebruikt om zijn deuren en kozijnen te schilderen. Sindsdien is deze kleur traditie en kenmerkend voor Piódão.

Witte kapel

De grote vreemde eend in de bijt is de witte kerk op het dorpspleintje. Direct als je het dorpje in wandelt. De kerk steekt schril af tegen de grijze achtergrond van de huizen. In het seizoen is de kerk doorgaans wel open voor bezichtiging. Het loont zeker de moeite om even naar binnen te lopen.

In het dorpje zijn een aantal horeca gelegenheden allemaal, op één na, aan het centrale plein gelegen. Dit is niet zo verwonderlijk want hier kunnen de bevoorradingsvrachtwagens nog komen. Mijn voorkeur gaat uit naar O Solar dos Pachedos. Op het hoekje van het plein gelegen met een gezellig terrasje. Je kan hier diverse prato do dia’s krijgen, sandwiches, tapas en salades. Ook verkopen ze overheerlijke likeuren, streekkaasjes en andere souveniers. Likeuren en kaas mag je altijd proeven voor aankoop.

Foz d’ Égua

Na een twee uurtjes door de straatjes van Piódão geslenterd te hebben zijn we doorgereden naar Foz d’ Égua. Dit ligt op slechts 2,5 kilometer lopen via een lange afstandswandelpad wandelen van Piódão. Met de auto moet je buiten om rijden en doe je er minder dan 10 minuten over. Foz d’Égua is een rivierstrandje, praia fluvial, maar dan wel een hele bijzondere. Het ligt in een kleine vallei en rondom ben je dus ook omgeven door de bergen.

Tegen één van de bergwanden loopt een fantastische wandelroute van ca 20 minuten omhoog naar een kleine kapel. Er is een hangbrug, een brug helemaal opgebouwd uit de lokale stenen. Ook is er een soort uitholling met muurschildering. Onderweg kom je nog veel meer fraaie, bijzondere en onverwachte dingen tegen. Het geheel is in tientallen jaren tijd geheel aangelegd door de eigenaar van dit gebied.

In de rivier kan je heerlijk zwemmen. ’s Zomers zijn de schotten van de dam gesloten waardoor het water langzaam doorstroomt maar wel diep genoeg is om te zwemmen. Het water is wel behoorlijk koud maar dat kan ook niet anders. Het is ook hier smeltwater wat uit de hogere gebieden afgevoerd wordt: koud maar kraakhelder.

[gdgallery_gallery id_gallery=”38″]

Toelichting

Wij hebben deze tocht gemaakt vanuit een Bed & Breakfast in Arganil Centraal Portugal. Deze lag heel centraal en alles was dan ook goed te bereiken. Totaal hebben we iets meer dan 80 kilometer gereden. Over schitterende bergweggetjes, goed geasfalteerd maar soms wel wat smaller en met hier en daar ook scherpe bochten. De vergezichten zijn echter adembenemend mooi.

Meer informatie? Vul dan ons contactformulier in en neem geheel vrijblijvend contact op.