Het is eigenlijk heel simpel. Het is verplicht om een licentie te hebben in Portugal als je een accommodatie aanbiedt voor vakantieverhuur. Het is niet alleen een verplichting maar zelfs een wet. Het niet nakomen is derhalve een misdrijf. Dit klinkt wellicht als een harde uitspraak maar het is niet anders.

Er zijn diverse soorten licenties: die voor Alojamento Local, Turismo Rurals en hotels onder andere. Het voert op deze website te ver om over de verschillen uit te weiden. Bij Portugalore, hét Nederlandse talige adviesbureau voor Alojamento Local kan je daar meer over lezen.

Alojamento Local licentie

Licentie – wat moet je als gast weten?

Het is niet alleen voor de Portugese belastingdienst en sociale verzekeringen van belang dat een accommodatie een licentie heeft. Natuurlijk bij het ontbreken van een licentie hoeft men ook geen belasting en premies te betalen. Echter dit is voor gasten niet ter zake doende. Wel van belang is of de zaken rondom de gasten goed zijn geregeld. Ook accommodaties die verhuren zonder licentie zullen gerust de meeste zaken op orde hebben. Echter er is geen controle en sommige dingen kunnen gewoonweg niet geregeld worden.

Wat kan je zonder licentie niet doen?

Het is onmogelijk om een verzekering ten gunste van je gasten af te sluiten als je geen licentie hebt. Het gaat hier dan om kleinere of grotere (huishoudelijke) ongelukken. Zolang alles goed gaat is er niets aan de hand en soms kan je met de particulieren verzekering nog wel uit de voeten. Echter op het moment dat er echt een schade is ten gevolge van de bedrijfsuitoefening dan is dit niet gedekt.

Neem je bedrijf en je gasten serieus!

Hoe leuk het ook is om gasten te mogen ontvangen, ik spreek uit ervaring, het is ook een serieus bedrijf dat je voert. Neem je bedrijf serieus dan neem je ook je gasten serieus. Voor het verkrijgen van een licentie zijn er veel regels en verplichtingen. Veel daarvan zijn gericht op de veiligheid en comfort van de gasten.

Denk hierbij aan een goede hygiëne, maatregelen voor veiligheid als brandwerende en brandblussende materialen. Zo zijn er regels over de hoeveelheid en grootte van de sanitaire voorzieningen, over de hygiëne van de keuken. In deze tijden van corona zijn daar nog eens aanvullende maatregelen en verplichtingen. Er zijn speciale schoonmaakprotocollen, accommodaties moeten voldoende maskers en desinfecterende gel in huis hebben maar ook op de hoogte zijn wat te doen in geval van besmettingen.

Ook voor de inrichting en het gebruik van de accommodatie zijn er talrijke verplichtingen. Dit allemaal om de gasten comfort en een hygiënische omgeving te garanderen.

Klachten en calamiteiten

Nu kan je als (toekomstig) gast denken wat moet ik met deze informatie. De accommodatie ziet er leuk uit, de omgeving is fantastisch en het eerste contact is prima. Onze vakantie kan niet meer stuk. Als gast hoeft het je ook helemaal niet te interesseren of een accommodatie wel of geen licentie heeft. Wel of geen belastingen en sociale lasten betaald en al die andere zaken. Totdat er wat misloopt of een (klein) ongeval plaatsvindt.

Zoals al eerder aangegeven kan een accommodatie zonder licentie geen speciale multi risico & aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Echter zonder licentie is het ook niet mogelijk om het verplichte klachtenboek van de Portugese overheid te hebben. Nu gebeurt het echt maar zelden dat dit klachtenboek ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Bij ernstige klachten en gebreken zal er altijd eerst samen met de gast gekeken worden naar een oplossing. Echter kom je er samen niet uit dan is er in het Portugal het gevreesde rode livro de reclamações, het klachtenboek.

Niemand wil dat dit boek ooit gebruikt zal worden. Een goede reden om al je zaakjes goed op orde te hebben want alleen als een accommodatie eigenaar zijn of haar verantwoordelijkheden serieus neemt dan kan hij/zij jouw en je gezin een heerlijke en onbezorgde vakantie bezorgen!

Registratie van het licentie nummer

Hiervoor is een speciaal register. Nu is het best lastig om hier een accommodatie in op te zoeken. Accommodaties zijn verplicht om hun licentie nummer te vermelden op de website en andere reclame uitingen. Het zal voor jou als bezoeker al snel duidelijk moeten zijn of een accommodatie aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Kan je het niet vinden of twijfel je neem dan gerust contact op met ons. Wij kijken het dan even voor je na.