Twijfel jij nog over een vakantiebestemming voor volgend jaar? Wellicht is Midden Portugal voor jou de ideale bestemming.

Nu ik zo naar buiten kijk, langs de kerstboom, door de vallei van Mont’Alto heen naar de bergen voor me zit ik hier toch wel heel riant. Hier is in Centraal Portugal op ongeveer 2 kilometer buiten de kleine stad Arganil. Riant omdat ook wij hier weliswaar te maken hebben met corona. Echter wij leven ‘buiten’ in de natuur dus voldoende, ruimte en schone lucht om ons heen.

Mont Alto Midden Portugal
Arganil Centraal Portugal

Centraal Portugal

Ik neem jullie in mijn blogs graag mee in mijn leven hier in Centraal Portugal. Waarom in mijn ogen Midden Portugal de ideale vakantiebestemming is. In dit eerste blog eerst een kleine introductie en waarom Centraal Portugal. Het korte antwoord is dat het tussen Suriname en Turkije in ligt min of meer. Echter dat is wat kort door de bocht en flauw. Waarom dan wel Midden Portugal?

Toen een aantal jaren geleden de plannen om te emigreren naar boven kwamen moest er natuurlijk ook nagedacht worden over welk land. Manlief houdt van de sfeer en natuur in Suriname. Ikzelf ben helemaal verliefd op de binnenlanden van Turkije. Weg van het massatoerisme. Echter waren onze kinderen te oud om mee te gaan maar te jong om aan de andere kant van de wereld te wonen. Er moest een goede en regelmatige verbinding zijn met Nederland.

Een Bed & Breakfast in Arganil

Ook wilden wij niet inboeten op de sfeer die we voor ogen hadden: gemoedelijk, kalm aan mentaliteit, saamhorigheid. Het mocht ook wel een beetje ‘ouderwets’ zijn, ik noem het eigenlijk liever authentiek. Dit vonden wij na een rondreis door Portugal in Centraal Portugal, in de Beira. Zo heet het gedeelte waar wij wonen. Het huis, nu onze Bed and Breakfast, was snel gevonden. Na de verhuizing en het klaar maken van de B&B voor de eerste gasten kwam het grote ontdekken.

Centraal Portugal bed and breakfast Casa Traca
Midden Portugal B&B Casa Traca in Arganil

Dit ontdekken van Centraal Portugal doen we nog steeds. We laten onze gasten er ook van mee genieten. We hebben hier net als in Nederland nog wel de seizoenen maar gewoon minimaal 10 tot 15 graden per seizoen warmer. Midden Portugal is nog redelijk onbekend. Er is geen massa toerisme hoewel het wel langzaam maar zeker meer op gang komt. Gelukkig komt daar de kalm aan mentaliteit weer om de hoek kijken. Ook dit gaat in de kalm aan stand.

Waarom genieten in Midden Portugal?

Centraal Portugal is echt een regio voor natuurliefhebbers. We hebben hier ook alles. Van de Atlantische Oceaan met veel mooi zandstranden tot de hoogste berg van het vaste land van Portugal. Of wij nu ’s zomers een dagje willen doorbrengen aan de zee of ’s winters willen skieën beiden kan op een uur rijden. Skiën kan in de Serra da Estrela, de hoogste bergketen van het vaste land van Portugal.

De hoogste bergtop heet De Torre, daar is tevens het skigebied. Een dagje naar de kust doen we in Figueira da Foz. Een combinatie van een moderne badplaats met de authentieke Portugese kalm aan mentaliteit. Geen lange rijen winkels met opblaasbeesten wel veel koffietentjes en plekjes om te genieten.

skieën in de Serra da Estrela, Midden Portugal
Figueira da Foz in Centraal Portugal

Deze diversiteit maakt meteen het grote genieten wat we hier kennen. Zelf heb ik mijn hele leven aan de kust gewoond en voor mij waren de bergen dan ook van grote aantrekkingskracht.

Serra do Açor

Wij wonen net aan in de Serra do Açor, dit betekent letterlijk haviksgebergte. De bergketen doet zijn naam eer aan: er zijn hier heel veel haviken te spotten. Er zijn hier trouwens sowieso heel veel vogelsoorten te spotten. De mooiste en meest bijzondere is wel de Vale gier en diverse uilensoorten. Ook op de grond kom je de meest bijzondere dieren in het wild tegen. Zelf heb ik al eens een Iberische Linx gezien en natuurlijk volop wilde zwijnen en kleine roofdieren als een bunzing.

centraal portugal Piódão in de Serra do Açor

De Serra do Açor is opgebouwd uit xisto steen, een leisteen soort. Dit zie je ook nog heel veel terug in de vele bergdorpjes die dit gebied in Centraal Portugal rijk is. Het meest bekende bergdorp is Piódão. Dit dorp staat op de Werelderfgoederenlijst en je moet er eigenlijk geweest zijn om te begrijpen waarom.

Alle huizen, zowel muren als daken, zijn volledig opgetrokken uit grote platen leisteen. Alle raamkozijnen en deuren zijn hemelsblauw. Niemand weet waarom maar het verhaal gaat dat zo’n 150 jaar geleden er per ongeluk een grote zending van deze verf naar het dorp gebracht was. Omdat het er toch was en nieuw materiaal halen een meerdaagse tocht in die tijd betekende hebben alle bewoners dit gebruikt. Sindsdien is het traditie.

Rivierstranden & watervallen

Als je naar Piódão gaat dan mag je zeker Foz d’Egua niet missen. Dit gehucht ligt 3 kilometer verder op de bodem van de vallei aan een rivier die door de bergen stroomt. Midden Portugal staat bekend om haar vele rivierstranden. Van volwaardige zandstranden tot inhammen aan één van de rivieren. In Foz d’Egua vind je niet het meest luxe rivierstrandje maar wel het meest indrukwekkende.

Zo kan je via de oude trappen helemaal naar de bergtop wandelen, ca 20 minuten, waar je uitkomt bij een kleine kapel. Vanaf hier heb je een weids uitzicht zelfs over de bergtoppen heen. Gedurende de wandeling naar boven passeer diverse altaars en andere bezienswaardigheden. Er is ook een heuse hangbrug en vele andere bruggetjes over de rotsen en rivier heen.

Foz d'Egua Midden Portugal Praia Fluvial gemeente Arganil

Wil je hier zwemmen? Dat kan in de kraakheldere rivier. Het water kan koud zijn omdat dit direct uit de bergen komt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg plekken op de rotsen en in het gras waar je lekker kan zonnen en weer warm worden.

Elke zichzelf respecterend gehucht aan de rivier heeft wel een praia fluvial, rivierstrand. Soms heel simpel met weinig tot geen voorzieningen. Soms ook heel uitgebreid met sanitairgebouw, bbq plaatsen, speeltuin en kiosk waar je versnaperingen kan krijgen.

Doordat je in de bergen bent, de Serra do Açor is bijna 1600 meter hoog, zijn er ook hoogte verschillen. Er is ook veel water. Tel dit bij elkaar op en je hebt watervallen! Mijn favorieten zijn Fraga da Pena in onze eigen gemeente Arganil en Poço da Broca in de gemeente Seia. Fraga da Pena is indrukwekkend door het enorme hoogte verschil en de stijle rotswanden van leisteen er naast. Vooral in het voorjaar is het lawaai hier onverdovend. Poço da Broca ligt wat verder weg voor ons en deze waterval is indrukwekkend door zijn breedte. Er komt een enorm muur van water op je af als je er tegenover staat.

Fraga da Pena watervallen gemeente Arganil Centraal Portugal, Midden Portugal

Tot slot

Ik kan nog pagina’s vol schrijven over dit redelijk onbekende gebied van Portugal. Hier zal hoop ik, denk ik ook, nooit echt massatoerisme komen maar het gebied is voor natuurliefhebbers, wandelaars, vogelaars en rustzoekers een ideale vakantiebestemming. Ik wil Centraal Portugal als vakantiebestemming meer onder de aandacht brengen. Nieuwsgierig geworden? Twijfel je of je Midden Portugal op je bucketlist gaat plaatsen? Laat een reactie achter, ik vertel je graag meer!

José van der Zwan

Gastvrouw & eigenaresse, Bed and Breakfast Casa Traca in Arganil.

(Note: wil jij ook een blog schrijven? Neem dan even contact met ons op. )