pomar Velho
Pomar Velho

Eigenaren Pomar Velho: Rita en Pieter van der Veer

 

Vertel even kort iets over jezelf/jullie zelf zodat de gasten weten bij wie zij terecht komen

Wij zijn Pieter en Rita van der Veer en heten u van harte welkom bij ons guesthouse Pomar Velho! Ik, Pieter dus, ben Nederlands en mijn vrouw Rita is Portugees. Wij hebben elkaar ontmoet in Lissabon, waar ik in 2015 naartoe ben verhuisd vanuit Scheveningen. Al snel bleek er een zodanige klik dat wij in 2017 in het huwelijksbootje zijn gestapt!

 

Hoewel het leven in Lissabon prima was, bood het ook weinig professioneel perspectief. Dat werd al gauw duidelijk toen Covid opdook. Een toekomstig schrikbeeld, waarbij ik vanuit huis de hele dag naar een scherm zou zitten kijken, doemde op. Ook Rita vond eigenlijk niets wat aansloot bij haar professionele achtergrond en opleiding, dus zijn we uit pure nieuwsgierigheid eens gaan kijken wat wij zouden kunnen krijgen als wij Lissabon zouden inruilen voor een wat meer landelijke omgeving en onze carrières zouden inruilen voor iets voor ons totaal onbekends: het runnen van een guesthouse!

 

​2.      Vertel iets over waarom juist dit huis/deze plek jullie accommodatie geworden is.

 

Pomar Velho voldeed aan de meeste wensen die wij hadden; een natuurlijke, bij voorkeur heuvelachtige, omgeving, voldoende kamers zodat het ook kan dienen als guesthouse, een zwembad en weinig tot geen werk, want zo handig zijn wij niet! Het mooie is dat het jaren is gerund als guesthouse door een zeer sympathiek Engels echtpaar, waardoor alle (veiligheids-)voorzieningen en vergunnigen allemaal al geregeld waren en zo konden worden overgenomen. Ook de uitstekende reputatie was een duidelijke pre. 

 

 

3.      Vertel iets over de accommodatie, wat maakt jullie accommodatie zo uniek.

 

Wat wij erg leuk vinden en uniek voor de streek, is dat dit een berucht smokkelgebied was voordat de EU dit gilde uit deed sterven. Je ziet er nog veel van terug, zoals de “Comercio” in het dorp, een uitspanninkje dat de naam winkel weinig eer aan doet, maar in vroeger tijden een belangrijke spil was in onder de toonbankhandel in allerhande artikelen zoals sigaretten, koffie en goud. Ook leuk en reuze handig voor het uitlaten van onze hond Freud, is dat al die smokkelpaden bewaard zijn gebleven en nu perfect dienen als wandelpad. Het is een beetje klimmen op sommige plekken, maar zeker de moeite waard!

 

 4.      Vertel iets over de omgeving. Wat is een must see en/of must do in de directe omgeving van jouw accommodatie. Maximale afstand 30 minuten met de auto

 

In de omgeving (wij leunen aan de Spaanse grens) vind je veel kastelen. Een van de mooiste is die van Marvão, een kwartiertje rijden vanaf hier. Het is een klein oud dorpje bovenop een berg met een burcht waar vanuit vroeger ongewenste vreemdelingen in de smiezen werden gehouden. Zonodig gaf men een rooksignaal aan het volgende kasteel, in Castelo de Vide. Castelo de Video is ongeveer 20 minuten rijden vanaf hier. Ook zeker de moeite van het bezoek waard, niet in de laatste plaats vanwege het Joodse Kwartier.

 

Ook over de grens is er voldoende te zien, maar dat is wat langer rijden. Zo ligt Caceres op een uur en een kwartier. Prachtig stadje, heerlijk levendig en het bezoeken zeker waard. Badajoz is iets dichterbij, maar vonden wij als stad minder leuk dat Caceres. 

 

Naast historie en cultuur vind je hier met name rust en natuur. Er zijn mooie dammeren (barragems in het Portugees), prachtige uitzichten vanaf de heuvels van de Serra de São Mamede en activiteiten als watersport en paardrijden.

5.      Wanneer is de ‘beste’ tijd om naar jouw accommodatie te komen en waarom.

 

Wij houden van de seizoenen omdat de natuur zo mooi meebeweegt. Het is op het moment van schrijven nu begin juli en wij schurken tegen de 40 graden aan. Heerlijk om dan in het zwembad te liggen, maar eigenlijk te warm om dan nog iets te doen. Het kan hier in de winter best koud zijn; we hebben vorig jaar zelfs sneeuw gezien! Dus als ik een beste periode zou moeten kiezen, dan zou ik laat in de lente of vroeg in de herfst komen. Dus eind mei/begin juni of september/begin oktober. Maar laat duidelijk zijn: het is zeker geen straf om hier de zomer of winter te vertoeven. 

 

6.      Heb je speciaal voor de nieuwsbrief een aanbieding of heb je altijd een leuke aanbieding/samenwerking die je onder de aandacht wilt brengen

 

Nee, wij werken eigenlijk nooit met aanbiedingen.

 

7.      Vertel hier wat je verder nog kwijt wilt

 

Tussen ons spreken wij nogal wat talen: Nederlands, Portugees, Engels, Duits, Frans en Spaans. Ik ben echter de enige die Nederlands spreekt, dus als u in het Nederlands geholpen wenst te worden, dient u naar mij te vragen. Voor mijn vrouw Rita klinkt een Nederlands gesprek als “sch, sch, doei”, dus die is wat beperkt in haar Nederlandse vocabulaire.

 

8.      Het zou leuk zijn als je nog iets wilt vermelden over (je samenwerking met) Rondreizen Portugal

 

Het was een leuk en inspirerend gesprek dat wij hadden. Wij hopen dat het, mede door onze samenwerking, kan worden uitgebreid met een completer aanbod voor de sitebezoeker. Het is zeker de bedoeling om vaker te publiceren!

 

9.      Je contactgegevens

 

pvmedia@hotmail.com | Facebook | +351 245 964 814

 

Terug naar alle accommodaties