Reizen met camper

door Erik en Lisa van Reisstel

Reizen met camper in Portugal

Portugal is niet alleen leuk om naar toe te reizen als onderdeel van een roadtrip door Europa, maar leent zich ook ideaal voor een vakantie van 2 of 3 weken! In dit artikel vertellen we je wat je moet weten voor je met de camper gaat reizen in Portugal. Bereid je voor op een heerlijke Mediterrane sfeer, goed eten, prachtige stranden en lieve mensen. Lets go! Portugal als onderdeel voor camper reizen Europa!

Camperreizen: reizen met camper in Portugal,

Camper huren

Uiteraard is met de camper reizen in Portugal niet alleen geschikt voor mensen die zelf over een camper beschikken. Een optie is om een camper te huren! Zo kun je zelf vliegen naar bijvoorbeeld Lissabon of Porto en daar een camper ophalen om een roadtrip mee te maken. Bekende verhuurbedrijven in Portugal zijn bijvoorbeeld Soulcampers en Algarvecampers, maar je kunt uiteraard ook particulier een camper huren in Nederland via bedrijven als Paulcamper en Goboony.

Waar overnachten tijdens reizen met camper?

Uiteraard is het mogelijk om te overnachten op campings in Portugal, er is keuze genoeg! Maar veel mensen hebben het idee om bijvoorbeeld in alle vrijheid aan het strand te staan. Is wildkamperen in Portugal nu wel of niet toegestaan?

De laatste jaren is er veel in gebeurd rondom ‘vanlife’ in Portugal en de situatie is daardoor ook al een paar keer gewijzigd. Op het moment is het, onder voorwaarden, toegestaan om wild te kamperen in Portugal (sinds eind 2021).

Mag je wildkamperen?

Wat houdt dit in? Je moet er rekening mee houden dat het niet overal mogelijk is om wild te kamperen. De algemene regel is dat je jouw camper voor maximaal 48 uur in dezelfde gemeente mag parkeren, behalve als dit een natuurgebied is. Uiteraard is dit ook verboden als dit duidelijk wordt aangegeven middels een verkeersbord.

Zoals al even genoemd, het gaat om parkeren. Het is dus niet toegestaan om zogenaamd ‘camping gedrag’ te vertonen. Denk aan het uitstallen van je tafels, stoelen etc. Wellicht overbodig, maar ruim alle troep weer netjes op!

Gelukkig zijn er ook veel gratis, of goed betaalbare camperplaatsen in Portugal te vinden. Onder andere via de app ‘Park4Night’ kun je geschikte plekken vinden om met jouw camper te overnachten in Portugal. Het voordeel hiervan is dat er vaak ook voorzieningen te vinden zijn.

Een andere leuke optie is ‘kamperen bij de boer’, maar dan in Portugal. Via Portugal Easy Camp vind je de leukste plekken op een terrein bij een boer of een wijngaard. Het enige wat je hiervoor hoeft te betalen is het welkomstpakket, passend bij de boer waar je gaat overnachten. Zo steun je ook de lokale bevolking. Een win-win situatie dus.

Camperreizen: reizen met camper in Portugal,

Wat moet je niet vergeten?

Wat moet je niet vergeten mee te nemen tijdens reizen met camper in Portugal? Het kan fijn zijn om een waterfilter in de camper in te bouwen. Het water in Portugal is in principe veilig om te drinken, maar zo weet je zeker dat je op elke plek water kunt tappen. Daarnaast is het handig om een wifi-dongle mee te nemen, zodat je een versterkt signaal kunt creëren in de camper.

Uiteraard is het fijn om muggenspray en zonnebrand mee te nemen, luchtige kleding voor overdag en lange kleding voor ’s avonds. Wellicht overbodig, maar check van tevoren of je verzekering nog geldig is, neem je rijbewijs en kentekenbewijs mee en check wat de regels omtrent corona op het moment zijn in Portugal, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tolwegen in Portugal

Er zijn tolwegen in Portugal en hier is ook een apart systeem voor ontwikkeld. Je kunt de tolwegen alleen elektronisch betalen. Houd er rekening mee dat er verschillende klassen zijn, dus bekijk goed in welke klasse jouw camper valt. Via de ANWB is het mogelijk een ‘tolbadge’ aan te schaffen. Check ANWB camperreizen Europa.

Deze geldt ook in landen als Frankrijk en Spanje en je kunt met deze badge ook betalen bij een groot deel van de parkeerterreinen en -garages.

Met ‘Easytoll’ wordt jouw kenteken gekoppeld aan je creditcard. Op deze manier kun je elektronisch betalen bij de tolwegen. Je moet je hiervoor aanmelden op de website of bij een ‘welcome point’ over de grens. Het bewijs hiervan is 30 dagen geldig.

Met de ‘Toll Card’ is het mogelijk een tegoed op te waarderen op de kaart. Voor deze optie heb je dus geen creditcard nodig. Je kunt deze kaart verkrijgen via de CTT-postkantoren, benzinestations langs de snelweg of online. Deze kaart is 1 jaar geldig.

Camperreizen in Portugal

Dit blog is geschreven voor Erik en Lisa van Reisstel. Camperreizen zijn steeds meer in opmars in Portugal en dit blog is derhalve een goede aanvulling op de informatie over camperreizen van Rondreizen Portugal.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.