De Algarve verkennen

Hoewel de Algarve in Portugal een populaire toeristische bestemming is, biedt het nog steeds verschillende facetten en ervaringen, afhankelijk van welk deel je bezoekt. De Algarve stond hoog op mijn to-do lijstje. Het was afgelopen kerst dan eindelijk zover: wij gingen de kerstdagen doorbrengen in de Algarve en Joep, de hond, mocht met ons mee.

Accommodatie in West Algarve

Het was nog best een uitdaging. Eerst moest er een geschikte accommodatie gevonden worden, er ging immers een hond mee. Ook had ik een aantal hotspots op mijn wensenlijstje staan: Cabo do São Vincente, Ponte da Piedade, Praia dos Três Irmãos, Benagil Grot, Tavira en Ria Formosa. Oh en niet te vergeten Moncarapacho want daar wonen 2 vriendinnen die we dan meteen konden gaan bezoeken. Tot slot moesten we ook nog rekening houden met een kort tijdbestek want we gingen maar 4 dagen.

Nu is dat in de Algarve niet zo heel groot probleem want het is slechts ruim 2 uur rijden van het westerse punt naar het meest oostelijke punt van de Algarve.  Uiteindelijk een perfecte accommodatie gevonden in Ferragudo. Ferragudo is een oud vissersdorp gelegen aan de andere kant van de rivier bij Portimão. Waar je in Portimão vooral hoogbouw vindt is Ferragudo opgebouwd uit kleine vissershuisjes in smalle straatjes. Veel huisjes zijn niet per auto bereikbaar omdat deze liggen in verticale steegjes tussen 2 straatjes in. De steegjes bestaan uit trappen.

Ferragudo

Uiteindelijk vonden we Ferragood House, een uit de kluiten gewassen Tiny huisje in een steeg, gelegen aan trappen dus. De auto konden we redelijk dichtbij parkeren en het werd dus even sjouwen om alle bagage in het huisje te krijgen. Het huisje was van alle gemakken voorzien én Joep vond het er ook heerlijk.

Vanuit ons huisje liepen we in minder dan 10 minuten naar het strand: Praia Grande. Op dit strand staat een kasteel welke zeker met zonsondergang een magische sfeer geeft. Ook het centrum met restaurantjes en winkeltjes lag op loopafstand. Heel leuk was om de hele kade af te lopen, langs de vissersbootjes en alle vissersattributen op de kade.

Algarve Ferragudo
Algarve Ferragudo
Algarve Ferragudo
Algarve Ferragudo

West Algarve: rust, natuur en ruige schoonheid

De West-Algarve staat bekend om zijn ongerepte schoonheid, ruige landschappen en serene atmosfeer. Het is een plek waar de natuur in al haar pracht overheerst. Voor mij was dit deel van de regio adembenemend vanwege de ruigheid van de kustlijn en de rust die het uitstraalde. Hoewel het voor iemand uit Centraal Portugal redelijk toeristisch en druk was, ervoer ik hier niet de commercie die ik me bij de westkust van de Algarve altijd had voorgesteld.

Ik heb natuurlijk maar een klein deel gezien én we zijn niet de grotere plaatsen in geweest omdat we de hond bij ons hadden. Echter naar dit deel van de Algarve wil ik nog wel een keer terug om meer van het binnenland te gaan zien. Onze eerste dag hebben we de West Algarve hebben we de kustlijn verkent. Vanuit Ferragudo zijn we als eerste naar Cabo do São Vincente gereden. Hiernaast zie je totale route van de eerste dag West Algarve.

Cabo do São Vincente: Het begin van avontuur

Cabo do São Vincente is het meest zuidwestelijke punt van Europa. De majestueuze kliffen en de verbluffende zonsondergangen zijn werkelijk adembenemend. Persoonlijk vond ik de ruigheid van de kliffen en de ongerepte schoonheid van de oceaan hier heel indrukwekkend. Wat mij ook opviel was dat het hier in tegenstelling tot wat ik had verwacht niet heel toeristisch was. Kwam zeker ook door de dag, eerste kerstdag. Dit in tegenstelling tot Cabo da Roca, het meest westelijke punt van Europa. 

Cabo do S!ao VIncente

Ponte da Piedade, Lagos

Dit stond op mijn lijstje omdat ik de foto’s had gezien van prachtige rotsformaties maar ik wist niet wat ik nu eigenlijk moest verwachten. Bij aankomst wordt je naar een parkeerplaats geleid die niet overdreven groot is. Dit maakte dat de hooggespannen verwachtingen wat naar beneden gingen, wel zagen we heel veel aangelegde houten wandelpaden. Toch maar richting de vuurtoren gaan wandelen wat Joep helemaal niet vervelend vond want die kon lekker loslopen. Onderweg kwamen we wel langs een grotere parkeerplaats, hmm toch wat verder door moeten rijden.

Voorbij de vuurtoren van Ponte da Piedade lijkt de wereld te stoppen maar daar begint het pas. Onderweg zie je de skylijn van Lagos en mooie rotspartijen, echter voorbij de vuurtoren wordt het adembenemend. Er is een stenen trap helemaal naar beneden naar de oceaan toe. Ook al zijn het een eindeloos aantal treden: ga naar beneden! Je komt in een vallei van rotsen terecht en staat bijna met je voeten in het water op een stenen plateau. In de zomer varen hier de bootjes af en aan, nu was het gewoon genieten van de kracht en macht van de natuur.

Lagos Ponte da Piedade

Praia dos Três Irmãos, Alvor

Ook over deze rotsformatie had ik het één en ander gelezen: de drie zussen op een rij in de zee. Ik heb nu eenmaal een zwak voor rotspartijen en de zee dus dit moest een ideale combinatie zijn. Parkeren is hier ideaal: gewoon bij het strand. Er waren meerdere wandelaars met honden en die mochten ook gewoon loslopen hier. Joep ook helemaal blij en meteen even zwemmen in de zee. Bij aankomst op het strand zie inderdaad verschillende kleine rotsen en rotspartijen maar om nu te zeggen ‘wauw’ nee dat niet.

Enige teleurstelling was er dan ook wel maar we waren er toch dus dan maar even met Joep spelen bij het water. Goede keuze. Hier werden we aangesproken door een Duitse dame met een hond die ons vertelde om door 2 rotspartijen door te lopen, over wat rotsen te klauteren en dan gewoon onze ogen te volgen. De wandeling naar de opening tussen de rotsen was al leuk met hier en daar een kleine grot en een verborgen mini strand.

De andere kant…..

Inderdaad nadat we ook nog over de rotsen ‘geklauterd’ waren konden we niet anders dan onze ogen volgen. Dat klauteren valt trouwens best mee maar je moet niet slecht ter been zijn. Aan de andere kant kom je bij de Três Irmãos, de drie zussen die majestueus uit de zee verrijzen in een gelijke lijn.

Je kan de Três Irmãos alleen bereiken bij eb want met vloed komt de doorgang onder water te staan, evenals de vele grotten waar je met eb gewoon in kan. Sommigen kan je helemaal doorheen lopen om nog dichterbij te komen, anderen zijn te laag of hebben geen doorgang aan het einde. Dit is een plek waar je je ogen blijft uitkijken, een plek om een dag rustig op het strand te gaan liggen kijken. Ook hier trouwens een mooi ‘hole’ in de rots, spectaculair om doorheen naar de lucht te kijken.

Benagil grot

Dit was wel één van de hotspots waar ik me erg op verheugd had. Wat viel dit tegen! In de zomer zal het echt spectaculair zijn maar nu beslist niet! Je kan middels een korte wandeling vanaf de parkeerplaats naar de bovenkant van de grot lopen. Daar kan je dan van bovenaf in de grot kijken. Veel te zien is er niet: een strandje welke geheel in de grot ligt en inderdaad alleen via het water bereikbaar. Leuk maar dan waren onze eerste hotspots vele malen meer de moeite waard.

Alvor tres irrmaos
Alvor praia tres irmaos
Alvor tres irmaos gat

Oost Algarve

De Oost Algarve een regio waar ik me enorm op verheugd had. Ik had de veronderstelling dat dit gebied veel lieflijker en rustiger was dan de West Algarve. Natuurlijk kan ik slecht oordelen met slechts 1 dag een bliksem bezoek maar de eerste indruk viel tegen. De natuur is mooi en op sommige plaatsen echt prachtig. Je ziet ook zeker, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen veel flamingo’s. Flamingo’s waren één van mijn reden om deze streek ook te willen bezoeken.

Het Ria Formosa natuurpark konden we niet in vanwege de hond maar in de omgeving van Olhão zijn talrijke plekken om flamingo’s te spotten. Zoek gewoon de zoutpannen op!

Wij zijn eerst naar Moncarapacho gereden. Hier niet uitgestapt en alleen doorheen gereden. Achteraf jammer want deze plaats hoewel niet groot zag er wel heel leuk uit. Daarna hebben we een bezoek gebracht aan Tavira en Olhão en zijn we deels binnendoor teruggereden naar Ferragudo. Mijn algemene indruk: zeker een leuke regio maar zelfs in de winter voor mij té toeristisch, teveel Nederlands om me heen en te weinig Portugees. Als mij tot 2x toe gevraagd, op 2 verschillende terrasjes, om mijn bestelling in het Engels of zelfs Nederlands te plaatsen in plaats van in het Portugees dan voel ik mij niet in Portugal meer. Dit was niet omdat mijn Portugees te slecht was trouwens maar omdat de bediening geen Portugees sprak!

Tavira: Historische Pracht en Culturele Rijkdom

“Tavira is een charmante stad doordrenkt van geschiedenis. De Romeinse brug, de kronkelende straatjes en de rijke culturele erfgoed geven deze plaats een uniek karakter.” Dit zegt Google. Dit klopt ook maar Google vergeet erbij te vertellen dat het wel erg ‘gelikt’ is.

De romeinse brug is zeker leuk om te zien, deze ligt aan het centrale plein waar ook het gemeentehuis is. Je kan hier je hart ophalen als je graag op terrasjes zit. De wandeling naar het kasteel gaat inderdaad door kronkelende straatjes maar het ‘kasteel’ mag die naam echt niet meer hebben. Ruïne is zelfs een te groot woord maar er is wel een mooi aangelegde mini kasteel binnentuin én je kan op een stukje toren klimmen voor een beter uitzicht over het stadje. Dat is wel heel leuk. Daarna zijn we door de straatjes teruggelopen naar de auto waarbij we nog wat leuke pandjes en kerkjes zijn tegengekomen. Helaas allemaal gesloten maar dat mocht de pret niet drukken.

Tavira

Olhão: Levendigheid en Authentieke Sfeer

Olhão staat bekend om zijn levendige vismarkt en bruisende sfeer. Het voelt meer aan als een plek waar het dagelijks leven vermengd wordt met toeristische activiteiten. De kust hier is drukker en het toeristische aspect is prominent aanwezig. Prominent aanwezig aan de boulevard is een moderne Moors aandoende gebouw. Hierin zijn de markthallen en talrijke cafeetjes en restaurantjes ondergebracht.

Na eerst iets buiten Olhão enkele zoutmeren te hebben opgezocht om flamingo’s te spotten tot slot van onze Oost-Algarve trip neergestreken op een terras aan de jachthaven van Olhão bij het vermeende Moorse kasteel. Dit is een heel verhaal maar iemand had mij ooit vertelt dat er een Moors kasteel is in Olhão, tja dat wordt lang zoeken……….. het bleek te gaan om de hierboven genoemde markthallen. Trouwens heerlijk gezeten in de zon met lekkere tapas.

Olhao

West Algarve versus Oost Algarve

Was dit bezoek aan de Algarve voor herhaling vatbaar: jazeker maar dan wil ik graag wat meer de binnenlanden in én plaatsjes als Fuseta en Vila Real de Santo António bezoeken met een uitstapje naar Spanje. De volgende trip gaat precies de andere kant uit: Park de Géres staat op het programma maar wie weet daarna.