Portugal door de ogen van een toerist

Vroeger was ik nooit zo geinteresseerd in Portugal. Wij gingen altijd naar Italië, Griekenland of Frankrijk. Zelfs als volwassene had ik niet zoveel met Portugal. Tot een aantal jaar geleden. Ik kreeg ineens de kriebels en weet eigenlijk nog steeds niet goed waarom. Een gevoel van, daar MOET ik naartoe.

Lissabon, hoofdstad van Portugal

Ik ging mij inlezen en kwam erachter dat Portugal heel veel moois te bieden heeft. Dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Ik boekte daarom een paar weken geleden een ticket naar Lissabon. Ook meteen maar een leuk hostel in een rustige buurt. Ik heb bewust voor een langere periode Lissabon gekozen. Dit omdat ik dan echt een goede indruk kan krijgen van een stad in plaats van er doorheen te rennen. Van de ene toeristische attractie naar de andere.

Ik ben via een leuke Facebook pagina in contact gekomen met een Nederlands stel. Zij wonen sinds een aantal jaar vlakbij Santarém. Daar kon ik nog een kleine week op hun honden passen, zodat zij lekker even konden genieten van een korte break. Ze zouden een auto achterlaten, die ik mocht gebruiken. Zo gezegd, zo geboekt, ging ik vrij bleu in mijn eentje richting Portugal, niet wetende dat mijn voorgevoel keihard bevestigd zou worden. 

De stad Lissabon

Wat een geweldige stad is Lissabon. Iedereen zei: Je moet naar Porto joh, veel mooier! Maar ik vind Lissabon een super stad, dat zo ontzettend veel te bieden heeft. Ik houd van cultuur, natuur, lekker eten en drinken, maar nog belangrijker vind ik de mensen. Het is niet dat Portugezen veel lachen, ze zijn op het eerste gezicht ook niet ontzettend open. Echter wanneer je even naar ze lacht of een praatje met ze aanknoopt dan komen ze helemaal los. Voor je het weet sta je een uur in een winkeltje te kletsen met de lokale verkoper over van alles en nog wat. Terwijl hij eigenlijk niet eens goed Engels spreekt. Portugezen zijn ook erg behulpzaam.

Ik kan wel zeggen dat ik in die 10 dagen veel van de stad heb gezien. Uiteraard is Alfama een leuke wijk, met kleine straatjes en authentieke huisjes. Maar ook de gezinswijk Campo de Ourique waar mijn hostel stond gaf mij een gevoel van thuiskomen. Maar waar ik nog het meest verbaast over was was de ‘nieuwe’ wijk Parque des Nacoes in het oosten van Lissabon. Veel mensen slaan deze wijk over, maar het is zeker de moeite waard om hier rond te lopen. En met de step ben je er zo vanuit het centrum.

De omgeving van Lissabon

Ook de omgeving van Lissabon is prachtig! Cascais en Estoril met haar mooie stranden en niet te vergeten Sintra! Ook de ‘overkant’  van Lissabon heeft mooie stranden. Costa da Caparica was heerlijk rustig. Jammer vind ik dat ik niet wat zuidelijker ben geweest richting Sesimbra, want dat schijnt een plaatje te zijn. In Lissabon en omgeving heb ik alles te voet, met de step en met de trein gedaan. De openbare elektrische steps vind ik een uitkomst, vooral omdat ik na een paar dagen de heuvels wel een beetje tegen vond vallen en ik wat luier begon te raken.

Vanuit Lissabon reisde ik in 50 min. met de trein naar Santarém, waar ik opgehaald werd door de eigenaar van het huis waar ik zou verblijven. Almeirim is een heel klein dorpje dat omgeven is door wijngaarden en zich staande houdt de agrarische sector. Wat mij opviel is dat de omgeving zo veelzijdig is. Van hele uitgestrekte landerijen tot bergen met bossen. De vegetatie verandert iedere paar kilometer, lijkt wel.

Ik heb de laatste paar dagen gebruikt om de omgeving te verkennen en ben naar Fatima gereden, Coimbra en wat badplaatsen zoals Peniche en Nazaré. Vooral die laatste vond ik een heerlijke plek. Ruige rotsen, hoge golven, heerlijke visrestaurantjes en leuke winkeltjes.

Ik heb mij enorm vermaakt in Portugal en ben van plan volgend jaar zeker weer terug te gaan om het noorderlijker deel te ontdekken.

Meer lezen over Lissabon: kan hier